100 000 måltider omfordelt via Matsentralen - takket være dere!

a year ago

En tredjedel av all maten som produseres ender opp som matsvinn. Samtidig har en av ni mennesker på jorda ikke nok mat. Vi er stolte av å samarbeide med Matsentralen, som omfordeler overskuddsmat til mennesker som trenger den. Gjennom donasjoner fra dere matreddere som bruker appen vår, har Matsentralen omfordelt 100 000 ekstra måltider!

Ifølge FN er 821 millioner mennesker, eller rundt 13 prosent av verdens befolkning, rammet av sult. Nesten to milliarder mennesker opplever manglende matsikkerhet i perioder. Også her i Norge er det mange som ikke har råd til nok og næringsrik mat. Ifølge den siste levekårdsundersøkelsen bor seks prosent av Norges befolkning i en husholdning som har vanskelig eller svært vanskelig for å få endene til å møtes, og over 500.000 nordmenn lever under EUs fattigdomsgrense.

I Norge ender minst 385 000 tonn med mat opp som matsvinn hvert eneste år. Denne maten kunne ha mettet nesten 800 000 mennesker. 
Det er helt sykt at vi kaster så mye mat når mange ikke har nok til å bli mette. Samtidig er det et enormt miljøproblem at vi bruker så mye ressurser på å produsere mat som aldri blir spist. Matsentralen er en unik løsning på disse to problemene.

Gir mat, mennesker og miljø en ny sjanse

Det går unna på lageret til Matsentralen i Oslo! 

Matsentralen omfordeler overskuddsmat, det vil si god og spiselig mat som av ulike grunner ikke kan selges gjennom de tradisjonelle kanalene og som vanligvis ville blitt kastet. Maten doneres av matbransjen - produsenter, grossister og leverandører. Dette kan være produkter med kort holdbarhetsdato, produkter som har blitt tatt ut av sortimentet, produkter med pakningsendringer eller sesongvarer. Matsentralen sorterer så maten, og gjør den tilgjengelig for mer enn 400 veldedige organisasjoner som henter maten hos matsentralene og hjelper mennesker i nød. På denne måten sikrer de at maten når ut til dem som trenger det mest. Slik gir Matsentralen både mat, mennesker og miljø en ny sjanse.

Det norske nettverket av matsentraler inkluderer snart åtte matsentraler: Matsentralen Oslo ble etablert i september 2013, Tromsø Matsentral i 2016 og Matsentralen Bergen i 2017. I 2018 åpnet Matsentralen Trondheim og Matsentralen Rogaland. I 2019 åpnet Matsentralen Sør og Matsentralen Vestfold & Telemark, og i løpet av året åpnes Matsentralen Innlandet. I tillegg har vi Matstasjonen i Bodø. Denne drives av Kirkens Bymisjon, men samarbeider med Matsentralen. 

Bare i løpet av 2019s tre første måneder ble 1,4 millioner måltider omfordelt via Matsentralen. 

100 000 måltider omfordelt - takket være dere!

Visste du at du kan støtte Matsentralen gjennom appen vår? Skriv «Matsentralen» (eller «Matstasjonen» hvis du bor i Bodø-området) i søkefeltet, så får du opp profilen til din nærmeste matsentral. Her kan du velge å donere et beløp på 20 kroner, på samme måte som når du bestiller en porsjon med overskuddsmat. Dette kan du selvfølgelig gjøre så mange ganger du vil. 


I snitt koster det Matsentralen 2,69 kroner å omfordele ett måltid. Hittil har dere som bruker appen vår donert hele 270 000 kroner til Matsentralen - som betyr at de har kunnet omfordele over 100 000 ekstra måltider! Det varmer virkelig hjertene våre. Tusen takk!

Mer enn et måltid

Matsentralen er takknemlige for alle donasjonene, som har kommet mange til nytte og glede. Paula Capodistrias er prosjektleder i Matsentralen Norge, en paraplyorganisasjon som koordinerer, bistår og utvikler alle matsentralene i Norge. Hun forteller at de 100 000 måltidene som er omfordelt takket være dere, ofte er mer enn et måltid for de som har mottatt dem:

- For mange av menneskene som sliter rundt i landet, og som mottar et måltid eller en matpose hos de mange veldedige organisasjonene vi samarbeider med, er dette #merennetmåltid. Det er også en mulighet, en pause eller et selskap. Tusen takk til alle som bidrar til å stoppe matsvinn hver dag, enten ved å kjøpe overskuddsmat gjennom Too Good To Go, donerer til Matsentralen eller bare spise opp maten hjemme!

Vi er superglade for samarbeidet med Matsentralen, Matvett og andre aktører som også jobber for å stoppe matsvinn. Her er Anne Marie Schrøder i Matvett (t.v.) og Paula Capodistrias i Matsentralen på Kutt Matsvinn-festivalen hvor vi også deltok. 

Paula er like glad for samarbeidet som det vi her, og understreker behovet for å synliggjøre at sult er et problem også i Norge:

- Matsentralen er et av mange tiltak som hjelper matbransjen med å redusere matsvinn. Vi redder overskuddsmat fra produsenter, leverandører og grossister fra å bli til matsvinn og omfordeler den til de vanskeligstilte. Initiativer som Too Good To Go utfyller arbeidet vi gjør, ikke bare ved å hjelpe andre sektorer i matsystemet til å redusere matsvinn (som matbutikker, bakerier og restauranter), men også ved å ta en aktiv rolle i å bevisstgjøre forbrukere. Ved å gi app-brukerne mulighet til å donere et beløp til deres lokale matsentral gjennom appen, hjelper Too Good To Go oss også med å synliggjøre at sult er et problem også i Norge, sier hun.

Matsentralen er medlem av European Food Banks Federation, som er den europeiske sammenslutningen for matsentraler. På deres sider kan du lære mer om fattigdom og sult i Europa. Her kan du lære mer om global matsikkerhet og sult på FN-sambandets sider. 

Hanne Johansen
Matredder og kommunikasjonsrådgiver

Last ned appen

Last ned appen og bli med i kampen mot matsvinn i dag! Last ned til iPhone eller Android.

App Store
Google Play