Bruk opp gresskaret!

9 months ago

Halloween har, enten man liker det eller ikke, blitt en årlig tradisjon i store deler av verden. Familiens yngste kler seg ut som miniversjoner av skumle spøkelser, vampyrer, hekser og troll, og hager og balkonger pyntes med utskårne gresskar.

Selv om Halloween originalt stammer fra skremmende fortellinger om de levende døde, er feiringen i dag heller en fin anledning til å bruke tid med venner og familie. Man kan kanskje til og med si at Halloween kan bidra til å lyse opp en mørk høstdag, med lanterner og lys i uthulede gresskar. Men når man huler ut gresskar sitter man igjen med en masse spiselig gresskarkjøtt – noe som selvfølgelig hører hjemme i magen, og ikke i søpla.

Gresskar som både mat og pynt

Gresskar er flotte å pynte med, men også fantastisk som mat. Det skumleste vi vet er ikke minispøkelser og -hekser – det er når fantastisk mat ikke blir spist. Og vi ønsker ikke å gjøre halloweenfeiringen din mindre skummel, men vi vil at den skal være skummel av de riktige grunnene. Så her kommer våre beste tips for å unngå en grusom gresskardød i matavfallet.

På innsiden av gresskarskallet finner man både frø og gresskarkjøtt. Frøene kan du plukke ut og tørke i ovnen. Krydrer du det med litt salt og/eller chili er de perfekte å tilsette i en salat, som topping på en gresskarsuppe eller som snacks. Kjøttet, eller innmaten, kan du for eksempel bruke til å lage den nevnte gresskarsuppen, men gresskar kan også brukes som erstatning for gulrøtter i en gulrotkake. Innmaten vil da tilføre kaka fuktighet, smak og søthet, slik gulrøtter også gjør. Se også NRKs 15 oppskrifter med gresskar her, eller disse 10 fra vegetarbloggen

Men om du ikke har tenkt å skjære ut gresskarene, finnes det andre typer gresskar som egner seg enda bedre for mat. For eksempel er Hokkaido-gresskaret et mye mer smaksrikt alternativ. Disse kan også egne seg god som utradisjonell halloween-pynt fram til de forvandles til fantastisk høstmat.

Når festen er over

Når halloween er over, og gresskarene har gjort sitt for i år kan det være en god ide å kompostere det, og la hagen eller blomsterbedet få glede av restend. Om du ikke har mulighet for å kompostere kaster du det naturligvis i matavfallet for å sørge for maksimal utnyttelse av energien.

Vi ønsker deg en skremmende god halloween!

Magnus Brune
Community manager

Last ned appen

Last ned appen og bli med i kampen mot matsvinn i dag! Last ned til iPhone eller Android.

App Store
Google Play