Lag sjokoladesnacks av appelsinskallet

a year ago

Skall, skrell, stilker og kjerner fra frukt og grønt havner gjerne rett i avfallet. Visste du at mye av det kan brukes?

Skrell og stilker fra grønnsaker som gulrøtter, poteter, løk og purre kan samles opp i en boks i fryseren og brukes til å lage den deiligste grønnsakskraften til supper og gryter. Avokadosteiner kan settes i vann og bli til fine stueplanter. Brokkolistilken kan skjæres i staver eller skiver og brukes i wok. Gresskarkjerner kan ristes og spises som snacks, i frokostblanding eller som topping til suppe. Potetskrell kan stekes og bli digg snacks. Eggeskall, bananskall og kaffegrut blir ypperlig plantegjødsel. Og for all del ikke kast appelsinskallet - det kan nemlig få nytt liv ved hjelp av litt sjokolade! 

Oppskrift: Sjokoladesnacks av appelsinskall

Ingredienser

Skallet av 2 store appelsiner

Kaldt vann

1 dl agavesirup eller sukker

100 g mørk sjokolade (eller en annen favoritt!)

Chilipulver, grovt salt eller annet snadder


Fremgangsmåte

Rens skallene godt og skjær dem i strimler på ca. 1 cm tykkelse.

Ha strimlene i en kjele med kaldt vann, og kok opp. Gjenta et par ganger med nytt kaldt vann hver gang. Legg så strimlene til side. (Oppkoket er nå gult, og kan brukes til å farge garn!)

Kok opp sirup i 2 dl vann på middels varme.

Ha strimlene i sukkerlaken og la det småkoke i ca. 20 min.

Ta kjelen av platen, og plukk ut en og en strimmel og legg på en kledd rist til tørk. Dette kan ta noen timer.

Smelt sjokolade og dypp forsiktig en og en strimmel. Legg dem så på et bakepapir, og strø over det du har valgt å pynte med.

La stivne på et kjølig sted.

Del med familie eller venner - eller spis alt selv!

Er det ikke kult at man kan lage digg snacks av noe som vanligvis havner i avfallet? 

Hanne Johansen
Matredder og kommunikasjonsrådgiver

Last ned appen

Last ned appen og bli med i kampen mot matsvinn i dag! Last ned til iPhone eller Android.

App Store
Google Play