En internasjonal matredderbevegelse

a year ago

Du har kanskje fått med deg at du kan redde mat gjennom appen vår i flere land? Fram til nå har Too Good To Go stått på egne ben her i Norge, men nå har vi blitt en del av den internasjonale Too Good To Go-familien!

For oss betyr det at vi har fått nye engasjerte matredderkollegaer i ti andre land. Vi har gått fra å være en gjeng på ti til å bli nesten 300! For deg betyr det at du er en del av noe enda større når du redder mat med oss - nemlig en stadig voksende internasjonal matredderbevegelse! For miljøet betyr det et styrket samarbeid i kampen mot matsvinn på tvers av landegrenser. Dette er i tråd med FNs bærekraftsmål 17: Samarbeid for å nå målene som legger vekt på å "fornye globale partnerskap for bærekraftig utvikling". Vinn-vinn-vinn!

I april tok vi toget til København for å møte resten av Too Good To Go-teamet, for informasjonspåfyll, workshops og ikke minst for å møte matredderkollegaene våre fra Danmark, Tyskland, Storbritannia, Nederland, Belgia, Frankrike, Sveits, Spania, Italia og Polen. Og ja - de er like gira på å stoppe matsvinn som det vi er!

Den internasjonale Too Good To Go-familien!


Så hvordan står det til på matreddingsfronten utenfor Norges grenser?
 

Som dere sikkert vet, så er dere ganske rå på å redde mat gjennom appen her i Norge. Hver dag reddes det over 4000 porsjoner med overskuddsmat fra rundt 1200 spisesteder over hele landet. Nye steder legges inn i appen hver dag, og over 700 000 nordmenn har lastet ned og registrert seg i appen. Sammen gjør dere en kjempeinnsats for miljøet, og det er vi utrolig stolte av.

Men vi må jo innrømme at de ikke er så aller verst på matredding rundt omkring i Europa heller. I Italia, hvor de akkurat har startet opp, er det så mange som vil redde mat at alle porsjonene som legges ut i appen havner i magen. I Spania lanseres appen i en helt ny by hver eneste uke. Og når vi legger sammen tallene for alle landene, blir det ganske så imponerende. Til sammen reddes det nemlig over 50 000 porsjoner om dagen. Det er helt vilt mye mat! Over 10 millioner mennesker har lastet ned og registrert seg i appen, rundt 22 000 butikker og spisesteder er med på laget og til sammen har godt over 13 millioner måltider unnsluppet sin meningsløse skjebne som matsvinn. Det har spart klimagassutslipp som tilsvarer over 127 000 tonn CO2e - det samme som hvis du hadde flydd fra Oslo til London 113 000 ganger!

Men vi gir oss jo ikke der. I alle landene jobbes det knallhardt for at enda mer av maten som produseres skal havne i magen, og flere land står for tur. Alt dette er du nå en del av hver gang du redder mat med oss! Kult, ikke sant?

I Too Good To Go-butikken i København kan du redde overskuddsvarer, lære mer om matsvinn eller rett og slett bare henge med andre matreddere. 

Og hva Too Good To Go-gjengen drevet med ellers?

I Danmark har Too Good To Go samarbeidet med store deler av matbransjen for å endre datostemplingen fra "best før" til "best før - ofte god etter". I Frankrike har de skrevet et omfattende dokument med forslag til tiltak for å redusere matsvinn som tas i bruk av både matvarebransjen og politikere. I Storbritannia sørget de for at eggsvinn ble den store snakkisen i påsken. I Nederland har de laget et eget escape room (kalt rescue room!) hvor man skal redde grønnsakene. I Tyskland tok de nylig imot en pris fra ernærings- og landbruksministeren for innsatsen i kampen mot matsvinn. Og vil du redde overskuddsvarer, lære mer om matsvinn og treffe andre matreddere samtidig? Da kan du dra innom Too Good To Go-butikken i København!

Vi er skikkelig gira på å være en del av en stadig voksende matredderbevegelse på tvers av landegrensene, og håper også at dere synes det er stas. For når vi alle samarbeider, så kan vi gjøre en enda større forskjell for miljøet! 

Hanne Johansen
Matredder og kommunikasjonsrådgiver

Last ned appen

Last ned appen og bli med i kampen mot matsvinn i dag! Last ned til iPhone eller Android.

App Store
Google Play