Norwaychevron-down_icon
  • Austria
  • Belgium
    • Flemish
    • French
  • Canada
    • English
    • French
  • Denmark
  • France
  • Germany
  • Ireland
  • Italy
  • Norway
  • Poland
  • Portugal
  • Spain
  • Sweden
  • Switzerland
    • German
    • French
    • Italian
  • The Netherlands
  • United Kingdom
  • United States

All julematen kan fryses - finn ut hvordan

Åh, den enkle fryseren ❄️ Den magiske maskinen som lar oss stanse tiden, for så å komme tilbake til det samme, deilige måltidet senere. Slik kan vi gjenoppleve minner og opplevelser.

Dette undervurderte (men fantastiske) husholdningsredskapet kommer til å bli din nye bestevenn denne julen, og vi er her for å gi noen tips som vil hjelpe deg å gjøre det meste ut av deres nye vennskap!

For å få best resultat på mat som fryses bør man ha noen enkle kjøreregler. Først og fremst bør maten fryses i de porsjonsstørrelsene du senere ønsker å spise, slik at du kan tar opp kun det du trenger. Man bør også unngå å fryse og tine mat flere ganger, da maten kan tape seg i smak og konsistens. Videre må maten nedkjøles helt før den fryses ned for å unngå at temperaturen i fryseren øker. Til slutt anbefaler vi å pakke inn maten i lufttette plastbokser eller zip-poser for at den skal holde seg så fersk som mulig.

Det finnes noen typer mat vi alle vet kan fryses. Pommes frites, bær og erter, for eksempel, er jo som regel å finne i frysedisken. Men det finnes også en rekke matvarer som de fleste aldri engang har tenkt på å fryse. Her er en liten oversikt over frysbar julemat som kanskje ikke alle var klar over! Visste du om disse, og hva er dine erfaringer?

Poteter

🕰 ❄️ 6-8 måneder

Ferdigkokte poteter passer seg riktignok ikke så godt til frysing. Hvis du har kokt for mange poteter vil det være best å oppbevare dem i kjøleskapet frem til du finner på en måte å remixe dem på. Men dersom du har rå poteter eller potetstappe til overs, kan du følge noen enkle trinn for å få dem til å holde seg i fryseren i månedsvis!

:potato:Rå poteter trenger ikke engang å kuttes opp, bare vask og kok dem i fem minutter. Når de er nedkjølt, er de klare til å fryses i en lufttett beholder.

:potato:Potetstappe kan fint fryses ned, men konsistensen kan endre seg litt. Dersom dette skjer, bare gi den en ny runde med stavmikseren og den er klar for å nytes!

Krydderurter

🕰 ❄️ 6 måneder

Ferske urter er en fin måte å gi ekstra smak og farge til maten, men det kan være vrient å få brukt opp hele planten før den visner. Heldigvis kan alle urter fryses - rosmarin, timian, oregano, persille…

:herb:Hakk opp urtene

:herb:Putt dem i ett eller flere rom av et isbitbrett, avhengig av mengde

:herb:Hell over litt vann eller olivenolje (avhengig av hva du vil bruke dem til siden)

Vipps, så har du urter klare til enhver anledning!

Julebakst

🕰 ❄️Kaker og søt bakst: 3 - 8 mnd

🕰 ❄️Tørre kaker og kjeks: 6 - 8 mnd

Selv om de fleste av oss ikke lager alle syv slag til jul, kan det fortsatt bli mange kaker å få spist opp. Mens tørre kaker klarer seg i ukevis i lufttett boks, gjør de myke typene ofte ikke det. Derfor er det fint at bla. julekake, kokosboller, lussekatter og smultringer tåler en runde i fryseren. Slik kan man starte forberedelsene tidlig og tine når det passer, eller mimre tilbake til julen på nyåret.

For å tine dem, la kakene ligge i romtemperatur over natten. Man kan også gi dem en rask tur i stekeovnen (100 grader i 5-10 min) for å for å få dem til å smake helt ferske igjen.

Nøtter

🕰 ❄️ 2 år

Mange pleier å ha en stor nøtteskål stående fremme til jul - men ofte ender nøttene opp med å fungere mer som dekorasjon enn som snacks. Da er det bra at de faktisk kan oppbevares i fryseren i opptil to år! Dette gjelder for alle typer nøtter, som mandler, hasselnøtter, valnøtter, makadamianøtter, og pekannøtter.

🥜 Usaltet egner seg bedre en saltet

🥜 Behold skallet på for et ekstra lag beskyttelse

🥜 Putt i en lufttett pose og hiv i fryseren

Kjøtt

🕰 ❄️ Kalkun - 1 til 2 år.

🕰 ❄️ Spekemat - 6 mnd.

🕰 ❄️ Ribbe - 3 til 6 mnd.

🕰 ❄️ Medisterdeig og pølser - 3 mnd.

🕰 ❄️ Pinnekjøtt - som ikke er utvannet kan ligge over 1 år. Ferdig dampet pinnekjøtt holder i ca. 3 mnd.

En huskeregel er at jo mer fett det er i kjøttet, desto kortere bør du la det ligge i fryseren. Fett harskner med tiden, og selv om dette ikke er farlig, vil kvaliteten bli redusert.

Kjøtt kan fryses både rått eller tilberedt. Vær oppmerksom på at rått kjøtt som har vært tint ikke bør fryses på nytt. For å forhindre at dette skjer er det ekstra viktig å dele maten inn i overkommelige porsjoner før det fryses. Stekt og kokt kjøtt, på den andre siden, kan nedfryses på nytt dersom det har vært tilberedt på høy varme. Bruk sansene dine!

Det kommer flere tips om hvordan du kan få julen til å vare lengre på våre sosiale medier og blogg – følg med!

Følg oss på Instagram: instagram.com/toogoodtogo.no

Sulten på mer?