Kunnskapsbasen - Sammen mot matsvinn!

Magnus Brune

2 years ago

Alt vi i Too Good To Go gjør, gjør vi for å bidra til å bekjempe matsvinn. Appen vår bidrar til at butikker kan selge unna mat som ellers ville stått i fare for å bli kastet, og tilbyr samtidig deg som forbruker muligheten til å ta del i kampen mot matsvinn. Men vi tror at sammen kan vi gjøre enda mer.

Samarbeid viser seg å være viktig for å redusere matsvinnet. På grunnlag av dette lanserer vi Kunnskapsbasen – en nettside med informasjon om vårt bidrag i kampen mot matsvinn, et verktøy for samarbeid på tvers av verdikjeden, et sett med nedlastbart undervisningsmateriell, en bank med nyttig informasjon om matsvinn, og ikke minst massevis av inspirasjon og tips til hvordan du kan redusere matsvinnet hjemme. 


Besøk Kunnskapsbasen

Problemet

Matsvinn er et gigantisk problem. Årlig ender rundt 1,3 milliarder tonn med mat opp som matsvinn. Det er 1,3 milliarder tonn mat som vi har brukt ressurser, store landområder, arbeidskraft og tid på å produsere. Visste du for eksempel at matsvinn står bak åtte prosent av verdens klimagassutslipp? I tillegg anslås maten vi kaster å være nok mat til å mette alle mennesker i verden som sulter, flere ganger! I stedet havner det i søppelkasser verden over. Dette legger til rette for mer (og helt unødvendig) produksjon og utslipp, samtidig som maten i mange land havner på deponier hvor den fortsetter å slippe ut metangass. På toppen av det hele, estimeres det at matsvinnet vårt har en verdi på omtrent 1000 milliarder dollar – penger man rett og slett kaster i søpla. 

Matsvinn er altså et enormt globalt problem som har negativ innvirkning på miljøet, samfunnet og økonomien.


Løsningen

Men vi ser også et blomstrende engasjement for å være med i kampen mot matsvinn. Folk redder single bananer, etterlyser snål frukt og grønt og bruker sansene for å vurdere holdbarhet. Og dette gjør folk med glede og stolthet – mange deler bilder av matredding med oss i sosiale medier.

Vi ser at bærekraft i større og større grad gjennomsyrer arbeidslivet. Bedrifter konkurrerer med hverandre i å være grønnest mulig, og finner kreative måter å bidra på. Butikkene i dagligvarebransjen, for eksempel, gjør mye forskjellig for å stimulere til matredding – blant annet ved å omplassere frukt og grønt, ved å bruke statistikk for å forbedre innkjøpene sine eller ved å kommunisere med sine kunder.

I politikken kommer matsvinn på dagsorden. Nå om dagen er matsvinn på alle politikernes tunger, blant annet takket være NRKs Matsjokket. Mange organisasjoner jobber allerede med matsvinn i politikken, og dette skal vi også jobbe mer med fremover.

Men en verden uten matsvinn avhenger av at folk kjenner til problemet, og at folk er utstyrt med verktøyene for å bekjempe det. På Kunnskapsbasen finner man et stort sett med utdannignsmateriale for skoleelever og studenter i alle aldre – alt er nedlastbart og helt gratis å bruke. Vi håper dette vil kunne bidra til å utdanne neste generasjons matreddere!

Kunnskapsbasen vår skal samle de gode tiltakene, de oppdaterte tallene og kunnskap. Dette håper vi vil fungere som et verktøy for å hente inspirasjon, og for å utforske nye muligheter å redusere matsvinn på - både for lærere, politikere, bedrifter og folk flest. 


Samarbeid

Uten å jobbe sammen, og å dra i samme retning, blir veien mot FN-målet om 50% redusert matsvinn innen 2030 tung å gå. Produsenter og grossister må samarbeide for å sørge for at maten som blir produsert er tilgjengelige for butikkene. Politikere må samarbeide med næringslivet for å sørge for at lover og reguleringer ikke hindrer reduksjon av matsvinn. Utdanningsinstitusjonene må undervise de kommende generasjonene om matsvinnproblematikken og om hvordan vi kan bidra til å løse den. Og forbrukerne må samarbeide med butikkene gjennom å velge varer med kortere holdbarhet, redde single bananer, etterspørre frukt og grønt i alle størrelser og fasonger og så videre.

Om man tar tak i helt konkrete ting gjennom hele verdikjeden for mat, i politikken og i utdanning, vil man altså kunne bidra til å gjøre matsvinnproblemet mindre. Og om alle gjør litt vil resultatet være betydelig!


Bli en matredder

Siden du leser dette er du nok en matredder fra før. Men vi har alltid behov for å lære mer. Besøk Kunnskapsbasen, og bli en ekspert på matredding. Og gi oss gjerne tilbakemeldinger hvis det er noe informasjon du savner eller om du har noen spørsmål! 


Restefest og matreddertips

I oktober inviterte vi samarbeidspartnerne våre og andre som jobber med matsvinn og miljø for å lansere Kunnskapsbasen. På scenen diskuterte landbruks- og matministeren, Framtiden i våre hender, Matvett, MENY, Synnøve Finden, matprodusent Heirich Jung og vi i Too Good To Go hvordan vi kan ta i bruk Kunnskapsbasen og samarbeide enda tettere fremover for å nå målet om å halvere matsvinnet. 

Vi fikk hjelp av fantastiske Kompassmat med matserveringen. Ta en titt på filmsnutten under for å se all den digge maten de disket opp - av 90% overskuddsmat! Da arrangementet var ferdig fikk gjestene ta med seg restene hjem i matredderbokser. 

Vi spurte også noen av talerne og gjestene om deres beste matreddertips:


Magnus Brune

Community manager