En hyllest til alle våre matredder-mødre!

5 months ago

Det er morsdag i dag! Selv om det er så tradisjonelt at det har blitt utradisjonelt å assosiere mor med kjøkkenet (takk og lov for det), spiller mødre fort en stor rolle i mange gode matminner. Vi i Too Good To Go-teamet ønsker å dele noen av våre egne minner med dere!

Her på kontoret er vi alle stolte matreddere, men vi kan ikke ta hele æren selv. Noen har inspirert oss på veien hit. Så vi ønsker å benytte anledningen til å takke mødrene våre som alltid heier på oss! Samtidig tenkte vi å dele noen matredderøyeblikk vi har tatt med oss videre fra oppveksten. Kanskje du kan dra nytte av våre minner til din egen matredding?

Harald: Noe som har grodd seg fast i minnet, er å sleike tallerkenen tom for brunsaus. Moralpreken om å spise opp maten som man selv har forsynt seg med ga kanskje ikke mening som liten gutt, men med årene har bevisstheten om ressursene bak et hvert måltid økt. Så takk til mamma og mormor som har gitt meg disse gode holdningene til maten på tallerkenen helt fra start! I dag forsyner jeg meg med maten jeg trenger, og de gangene sulten tenker høyere enn logikken, står det fortsatt en tom tallerken etter meg.

Helene: Jeg har vokst opp med en mor som eeelsker å bake! Så mye at vi i familien sjeldent makter å spise opp alt på egenhånd. Da er det godt at mamma har en avtale med naboen vår. Hun setter alltid av litt som hun kan ta med til naboen, som igjen inviterer sønnen sin til bakst. Det har lært meg å dele maten, heller enn å la det gå til spille. Ditt overskudd kan skape hyggelige øyeblikk for andre. Så jeg ønsker å takke mamma som har lært meg å bokstavelig talt dele matglede og ikke la god bakst gå til spille. 


Mats: “Restemandag” er noe jeg har tatt med videre fra min mor. Hos oss hadde vi restemiddag hver mandag, og derfor forstod jeg aldri poenget med å kaste maten som blir igjen etter middag. Det er jo en vinn-vinn situasjon! Maten smaker fortsatt godt og det tar kortere tid å tilberede! Moren min var også flink til å løfte restemiddagene med å spe på med litt ekstra ingredienser så vi aldri gikk lei. Rester til middag har utviklet seg til å bli en selvfølge for meg. Det er noe jeg, miljøet og lommeboka fortsetter å sette pris på. Restemiddag forekommer minst én gang i uken, selv om jeg ikke nødvendigvis ha det på mandag lenger...


Annika: Min mor er sveitser og lagde alltid rösti av poteter som var til overs, både kokte og rå poteter. Skikkelig comfort food: Raspede poteter (eller andre rotgrønnsaker) stekt i masse smør og med resteost på! I dag er dette en skikkelig hit hjemme hos min familie. Både mann og barn kaster seg over röstien som kan inneholde så mangt; siste kjøtt/påleggsrester, den vanskelige ostebiten som blir igjen, soppen som har blitt skrukkete, urteplantene som begynner å visne osv. Det er også et perfekt tilbehør til reste-laksen eller de siste eggene i kartongen for å nevne noen eksempler. Et ekstra tips er å løfte det hele med å skrape ut den siste rømmekladden!Helt til slutt vil jeg benytte anledningen til å takke min egen mor for at hun lærte meg å spise opp skorpa. 

“Hvis du ikke spiser skorpa, vil ikke kjeven din vokse i takt med resten av kroppen.”

Frykten for å ende opp med babymunn i en fullvoksen kropp (se det for dere) førte til at jeg aldri ba om å få skåret bort skorpa, tok gjerne skalken og spiste all spiselig skall! Denne gode vanen har jeg tatt med meg videre, og jeg setter fortsatt pris på smaken av en god brødskalk.
Takk for maten, Mamma! Hilsen oss i Too Good To Go! 

Inspirert til å overraske din mor med noe godt å spise og samtidig bruke opp matrester? Her har vi samlet noen gode tips!

Röstipoteter og 78 andre oppskrifter med potetrester
Restemat-inspirasjon fra melk.no
Bruk opp brødrester
Kokt ris til rislapper
Matprat sine restemat-tips

Benedicte Randers
Matredder

Last ned appen

Last ned appen og bli med i kampen mot matsvinn i dag! Last ned til iPhone eller Android.

App Store
Google Play