Er det egentlig overskudd når jeg bestiller dagen i forveien?

Magnus Brune

a year ago

Hvorfor kan butikkene legge ut morgendagens mat før den en gang har havnet i hyllene?


Delt med tillatelse fra @helle_thorsen


For litt tid siden stilte Helle oss dette spørsmålet på Twitter. Spørsmålet om hvorfor man kan bestille neste dags overskuddsmat i appen får vi jevnlig fra både nye og gamle brukere av appen. Og vi forstår at det ved første øyekast kan virke som om det må bety at det ikke er overskuddsmat man får i forundringsposen.

Men det er heldigvis ikke tilfelle.

Når man driver butikk er man opptatt av å være attraktiv for kundene. Hva det vil si å være attraktiv kan variere, men ofte betyr det å tilby et bredt utvalg av mat og å ha nok til alle som kommer innom i løpet av en dag. Samtidig skal man drive butikken på en lønnsom måte – og akkurat som hjemme hos deg og meg, er det ikke bare miljøet som tar skade av butikkers matsvinn, men også lommeboka. Da er naturligvis det beste å selge ut all til full pris før stengetid, men inntil butikkene har funnet løsninger for å beregne mengde mat kommer vi til å stå klar for å hjelpe med overskuddet.

Etterspørselen fra dag til dag er uforutsigbar. Vi kan se på det som når du selv inviterer vennegjengen på middagsselskap. Du lager mat som du beregner vil være nok til 10 personer (og legger på en liten buffer, så det ikke blir tomt før alle er mette). Kanskje lager du også to forskjellige retter, så alle får noe de liker og/eller tåler. Og kanskje dukker noen ikke opp likevel. Til slutt ender man uansett ofte opp med å ha noe mat til overs, men du vet ikke hvilke deler av måltidet det vil være mye igjen av før du står der og flytter det over fra gryte til tupperware.

Dette er ikke ulikt hvordan det fungerer hos butikkene.

En butikk kan vite at de på en gjennomsnittlig uke selger en gitt mengde varer, men vi får ofte høre at det er uforutsigbart hvilke dager de vil selge mye, og hvilke varer de vil selge mye av. Derfor vet butikken at de ofte har en viss mengde mat til overs, uten å vite nøyaktig hvilke varer det blir. For eksempel er det vanskelig å forutse om man vil selge 15 eller 20 brød i løpet av en dag. Og å beregne en perfekt mengde mat til frokostbuffeten på hotell viser seg å være en utfordrende oppgave.

Med forundringspose-konseptet har man fleksibiliteten til å legge ut et antall porsjoner fast. Disse vil legges ut omtrent 24 timer før hentetiden starter – altså lenge før det nybakte brødet i det hele tatt havner i hylla. Grunnen til at vi kan gjøre det på denne måten er at forundringsposens innhold ikke er bestemt før den er fylt. Gjennom dagen kan butikken fritt justere opp eller ned antall tilgjengelige poser etter behov. Og hvis det plutselig skulle komme et fotballag innom og kjøpe alle skolebrødene kan butikken kansellere ett eller flere kjøp (men selvfølgelig i rimelig tid før hentetiden starter).

Så du kan være sikker på at all mat du redder med Too Good To Go er mat som ellers ville stått i fare for å ende som matsvinn!

Magnus Brune

Community manager