Oppskrift: Resterisgryte

Lene Kallum

a year ago

(Se oppskriften nederst i innlegget)

Jeg tenker på mat 24/7, og når det er hjemmekontor hver dag, er det virkelig vanskelig å holde seg borte fra kjøleskapet, som er halvannen meter unna selve «kontorøya». Det er egentlig ingen grunn til at jeg skal holde meg borte, men der står det i alle fall, i all sin prakt, med masse digg, for nå lager jeg jo stort sett frokokst, lunsj, middag og kvelds hver dag (!).

I dag var kjøleskapet blant annet fylt med risrester. Hvitt gull!

Jeg lagde nylig en hoisin-wok med kylling, og det ble en del ris til overs, så da ville jeg gjerne få utnyttet dette maksimalt og forhindre at det ender opp som matsvinn. Sånn funker det for meg: Huet mitt er stort sett fullt av matoppskrifter, enten fordi jeg har sett noe eller lest noe i farta, og så improviserer jeg ett eller annet. Jeg er skikkelig dårlig til å følge oppskrifter, så det blir en del prøving og feiling, men jeg lover – det her er himmelsk hverdagsmat!

I dag ble jeg av én eller annen grunn fiksert på fried rice, men fordi buljong er så digg, ble det en slags risgryte i stedet. Inspirasjonen kom egentlig fra en helt annen oppskrift. Jeg hadde sett et innlegg på Insta Stories, hvor det ble anbefalt å putte kyllingbuljong i pastasausen. Helt uhørt, men ok! Så det ble med i resterisgryta – buljongen altså – sammen med en god del parmesan og smør. Det spares ikke på godsakene akkurat nå.

I tillegg fant jeg en litt sliten bit av en løk, en åpnet pakke med én kyllingfilét fra forrige uke (litt skummelt, men den luktet helt fint, så ok, la gå!), ett egg og en halv boks med mais. Mais får man liksom aldri brukt opp. Trikset er å putte maisen oppi noe flytende og smakfullt som koker. Da blåser den seg opp – eller «puffer» – og viser seg fra sin beste side.

Hvitløk og chili har jeg alltid i kjøleskapet, så det ble også grytemat.

Ikke minst hadde jeg fersk kruspersille. Det er jammen ikke ofte, men jeg vil si at dette er en undervurdert urt. En smaksbombe som tar enhver gryte og suppe til nye høyder! Ikke så trendy som bladpersillen, men akk så godt. Jeg brukte kruspersillen i en suppe for en stund siden, men så visnet den da jeg var på helgetur til Nesodden. Det vil si – den daua helt, men våknet brått til live igjen med litt vann, og kunne plutselig smykke seg med tittelen «én av tre uunnværlige ingredienser i resterisgryta» (de to andre er smør og parmesan).

Gryta ble først kjempegul (vet ikke helt hvorfor – smøret kan ha bidratt), men den ble superdigg! Funker både som luksuslunsj og middag. Bon appetit!

Sånn gjør du

Bruk det du har. Min gryte besto av dette:

 • Rester av ris
 • 3 ss smør
 • 1 kyllingfilét i biter
 • 1/3 løk
 • 1 fedd hvitløk
 • Chili (2 cm)
 • ½ paprika i biter
 • 2 dl kylling- eller grønnsaksbuljong
 • 1 egg
 • ½ boks mais
 • Hakket kruspersille
 • Revet parmesan

Ha smør i panna. Fres kyllingfiléten og legg til side. Ha løk i panna og la det surre noen minutter. I min verden er det ganske viktig at løken får minst åtte minutter for seg selv, slik at den rekker å bli ordentlig blank og myk før du putter oppi resten. Putt deretter oppi hvitløk, chili og paprika, og la det hele surre videre et par minutter. Rør inn risrestene og spe på med buljong. Kok opp, og husk å få med mais, parmesan, kruspersille og egg til slutt. Smak til med salt og pepper. NB! Pass på! Buljong er ofte ganske salt, så ikke gå bananas med saltbøssen.

Vil du heller ha en vegetarisk variant? Dropp kyllingfiléten og erstatt kyllingbuljong med grønnsaksbuljong! Kjempegodt det også.

Lene Kallum

PR specialist