Slik redder du påskematen

a year ago

Visste du at nordmenn kjøper dobbelt så mange egg i påsken som ellers i året? Rundt 30 millioner egg vil forsvinne fra butikkhyllene før påskedagene. Salget av bacon, grillpølser og appelsiner skyter også i været i disse dager. La oss sørge for at all maten havner i magen!

Påsken er en av de høytidene hvor vi kjøper og lager, men også kaster mest mat, forteller Matvett. I snitt kaster hver og en av oss 42,6 kilo mat i året - hver åttende handlepose. Og høytider som jul og påske drar snittet opp. At så mye av maten som produseres går til spille er et kjempestort miljøproblem. For eksempel står produksjon av mat som aldri blir spist for rundt åtte prosent av klimagassutslippene og rundt 20 prosent av verdens vannforbruk. I tillegg er det helt meningsløst at så mye mat kastes når 821 millioner mennesker er rammet av sult.

Derfor er det ekstra viktig å ha matsvinn i tankene når storhandelen før påske unnagjøres, og å ta vare på den gode maten vi kjøper og lager. Vil du bli en prima påskematredder? Her er noen gode råd!

Planlegg storhandelen før påske

Det kreves over 200 liter vann for å produsere ett egg. 

Det viktigste du kan gjøre er rett og slett å ikke kjøpe mer mat enn du klarer å spise. Det høres kanskje selvsagt ut, men dette er viktig: Hvis du ikke kommer til å spise dobbelt så mange egg som ellers, er det helt innafor å heller ikke kjøpe dobbelt så mange egg som ellers – selv om det er påske. Og spiser du faktisk dobbelt så mange egg som ellers? Da spiser du kanskje litt mindre av noe annet, som du kan kjøpe mindre av. Litt planlegging før handleturen er gull verdt!

Hvis uhellet er ute

Er uhellet allikevel ute og du har kjøpt mer enn du klarer å spise? Husk at egg som regel holder seg mye lenger enn «best før»-datoen, noe flere eggprodusenter også har begynt å skrive på kartongene. Faktisk er norske egg så holdbare at det er minimal risiko for at de blir dårlige før du rekker å spise dem. Er du allikevel usikker på om et egg er spiselig? Flytetesten kan gi en indikasjon på alderen til egget, men sier ikke om egget er spiselig eller ikke. Hvis du er i tvil om egget har blitt dårlig eller ikke bør du knekke det i en kopp og lukte på det. Du vil garantert merke det hvis egget er dårlig! Hvis du har egg til overs som må brukes opp kan du bruke det i bakst, lage en digg resteomelett eller høre om naboen vil ha noen. Les mer om oppbevaring av egg her

Myke appelsiner kan trylles om til hjemmelaget syltetøy. Luksus!

Har du gått til innkjøp av for mye bacon og grillpølser, kan fryseren være redningen. Å lage pølsegrateng er også en smart måte å bruke opp pølser på hvis planene om grilling gikk i vasken, eller hvis du rett og slett er lei av pølser i brød og lompe, men trenger å få spist opp resten av pølsene. Appelsiner som har blitt myke eller ser litt slitne ut kan brukes i appelsinkake, eller du kan lage syltetøy eller juice. Har du testa en skvis med fersk appelsinjuice i tomatsuppe? Nam! Hvis du vil ta matreddingen til et helt nytt nivå kan du også lage sjokoladesnacks av appelsinskallet

Ut å reise? Spis deg ut av kjøleskapet først!

Skal du på hytta, hjem til familien eller en annen reise i påsken er det viktig å spise seg ut av kjøleskapet før du reiser, eller å ta maten med deg så ikke det som ligger igjen er dårlig når du kommer tilbake. Har mat allikevel gått ut på dato eller stått åpnet lenge når du kommer hjem igjen, så husk å gi den en sjanse ved å se, lukte og smake før den havner i matavfallet. Bruk sansene dine - «Best før» betyr ikke nødvendigvis dårlig etter! Slappe rotgrønnsaker og salat blir friske og fine igjen hvis du legger dem i en skål med vann i kjøleskapet. Tørt brød kan enkelt forvandles til krutonger eller ostesmørbrød, sur melk, rømme eller yoghurt passer perfekt i vaffelrøre, mens sliten frukt og bær kan bli deilig smoothie.

Siste dag på hytta = restefest

Det samme gjelder når du reiser hjem igjen etter en ukes matgilde på hytta - her må også maten spises før hjemreise hvis du ikke får tatt den med hjem. 

Pannekaker med brune bananer er en klassisk rett for matreddere. Såå godt, og passer perfekt til påskefrokost!

Vårt beste tips: La vær å kjøpe inn mat til en helt ny rett den siste dagen, og lag en skikkelig restefest istedenfor! Pizza, wok, omelett, salat, suppe, stekt ris og grateng er eksempler på retter som egner seg ypperlig til å bli kvitt det man har liggende av grønnsaker, kjøtt, ost, egg eller annet. Har bananene blitt liggende på fruktfatet gjennom hele påska og blitt brune? Avslutt ferien med bananpannekaker, banankjeks, banankake eller bananis! Denne banankaka er en favoritt hos oss. Slitne epler eller pærer kan kuttes i biter og varmes i panna med litt lønnesirup og kanel, og blir perfekt topping på pannekakene eller på grøt.

Neste steg: hjelp andre!

Følger du rådene over er du allerede en super matredder - gratulerer! Sier du deg ikke fornøyd med det, og vil bli en matredder level 100 denne påsken? I tillegg til å passe på at mat du selv har ansvar havner i magen, kan du også hjelpe andre med å gjøre det samme! 

Hos venner og familie: Er du så heldig å bli invitert på brunsj eller middag denne påsken? Forsyn deg flere ganger, så er sjansen mindre for at du legger mer mat på tallerkenen enn det du klarer å spise. Ta gjerne opp matredding som tema under måltidet - spre det viktige budskapet og del tips og triks!

Digg overskuddsbakst reddet hos Godt Brød via Too Good To Go-appen!

Hos butikker og spisesteder: Pleier du å se etter nedprisede datovarer når du handler? Hvis ikke er påskehandelen en god anledning til å starte med det! Mange butikker setter ned prisene med for eksempel 40 eller 50 prosent når de nærmer seg utløpsdato. Her kan du gjøre et kupp og samtidig sørge for at butikkene ikke må kaste maten. Et annet tips er å velge varene med kortere holdbarhet eller de litt litt mykere tomatene hvis du uansett snart skal spise dem. Hvis bananer står på handlelista kan du velge de single bananene istedenfor å kjøpe en klase - norske butikker kaster rundt 60 000 bananer hver eneste dag, og det er ofte de single som havner i søpla. Skal du spise ute i påsken? Be om en matredderboks så du kan ta med deg restene hjem hvis du har mat igjen på tallerkenen. Da slipper de ansatte ved restauranten å kaste den gode maten de har laget og servert, og du får et deilig restemåltid senere. Husk også at du kan redde overskuddsmat fra rundt 1200 spisesteder over hele landet denne påska gjennom Too Good To Go-appen!

God matsvinnfri påske!

Hanne Johansen
Matredder og kommunikasjonsrådgiver

Last ned appen

Last ned appen og bli med i kampen mot matsvinn i dag! Last ned til iPhone eller Android.

App Store
Google Play