Pølsens historie

3 months ago

Konkurranse lenger nede i innlegget

Jeg vil tro at de fleste av oss har minner knyttet til pølser. Enten det er minnet om barnebursdagene, 17. mai det året du spiste fire for mange wienere, pølsa du nettopp kjøpte i kiosken på hjørnet som ble tatt av måkene eller, om du er av det litt mer kongelige slaget, pølsene på Kongens nachspiel.

Det er uvisst når den første pølsa ble laget, men det er funnet pølsespor så langt tilbake som til 700 f.v.t, i Homers Oddyssey. Og siden den gang har pølsen etter sigende vokst fram flere steder i verden, helt uavhengig av hverandre. Dette er trolig fordi pølsen er en ypperlig måte å konservere og forlenge levetiden til kjøtt, samt at den egner seg godt for å bruke opp overskuddskjøttet fra produksjon av andre matvarer.

Pølser er også sterkt påvirket av kultur, og finnes i en rekke varianter verden over. Lokale tradisjoner, krydder og smakstilsetninger påvirker produktet, slik at spanjolene har sin chorizo, mens bratwursten er stor i Tyskland. Og med handelsreisende gjennom 1700- og 1800-tallet har pølsetradisjonene bredt om seg til andre land, og man finner en rekke variasjoner i hvordan de serveres. Fra britiske bangers and mash til middelhavske pølsegryter. Eller en god gammeldags norsk grillpølse i lompe – eller wiener i vaffel, om det er greia di.

Pølser og politikk

Pølser oppleves i dag som allemannseie – noe vi alle spiser til gitte anledninger. Men pølsen har ikke alltid vært “folkets” mat. Det sies at pølser tidligere var forbeholdt festanledninger for de rike, som på sin side igjen bidro med inntekt til de lokale bøndene. Siden har pølsen blitt et ikon på det folkelige, og når det serveres pølser på slottet er det nok ikke først og fremst som et elitesymbol, men kort og godt fordi det er enkelt og de fleste liker det.

Pølser i Norge

Som vi alle vet har pølser en sentral plass i nordmenns hjerter. Ifølge Side2 spiser vi faktisk opp mot 100 pølser hver – hvert eneste år! Og i 17. mai-uka alene spiser hver nordmann i snitt 4 pølser. Det er fire anledninger til å være kreativ med toppingen og lete fram noe du må bruke opp i kjøleskapet, det (jeg kommer tilbake til dette)!

I Norge er den tradisjonelle grillpølsa mest populær. Østlendinger vil kanskje synes dette er rart, men det er faktisk kun på Østlandet at wienerpølsa er standard. Om det er knekken eller lengden som gjør at østlendinger foretrekker denne vites ikke. Og da jeg flyttet fra Stavanger til Oslo for noen år siden ble jeg overrasket over at det ikke var vanlig å trekke grillpølser i vann – barndommen min var nemlig fylt med nettopp kokte grillpølser til barnebursdager og andre festlige anledninger.

Men så til poenget

17. mai blir jo litt annerledes i år. Det blir korps, men ikke foran de store folkemengdene. Det blir russ, men ikke i overfylte busser. Og det blir pølser. Men i år tror vi det er flere som kommer til å nyte pølsene sine hjemme, istedenfor på kiosken. Pølser gir en ypperlig mulighet til å eksperimentere med det du måtte finne i kjøleskapet. Med forskjellige toppinger gir man pølsene nye egenskaper, eller personligheter om du vil – som med denne Gym Dogen vi laget:

Den smakte ikke som en tradisjonell pølse – det skal vi innrømme. Men vi følte oss umiddelbart litt mer proteinrike etter å ha fått fylt på med både banan og proteinbar! Kanskje din nye guilty pleasure?

Vi hadde også rester fra en vaffelfest som gikk med til å lage en Østfold-inspirert pølse med vaffel og syltetøy, ispedd litt brunost. Vi kalte den for Waffle Dog. Ser det ikke godt ut?

Vi ønsker å se dine kreative pølsevarianter! Når du lager pølser i dagene fram mot 17. mai oppfordrer vi til å toppe den med noe spennende du finner i kjøleskapet, kjøkkenskapet eller et annet sted du oppbevarer mat. Ta et bilde av pølsa, gi den et passende navn og last den opp på Instagram med emneknaggen #PølseToppen og @toogoodtogo.no. Alle pølser som legges ut er med i trekningen av et matredderkit (matboks og drikkeflaske) fra Too Good To Go. Vi plukker våre fem favoritter og sender en matboks og drikkeflaske i posten. Vinnerne plukkes ut 18. mai. Følg også med på vår Instagramkonto og på #PølseToppen i dagene som kommer for å hente inspirasjon!

Selv gleder jeg meg masse til å teste pølse med blåmuggost og rødløk og ketchup – eller Pølse i Rødt, Hvitt og Blåmuggost, som jeg tror jeg vil kalle den. Så ser jeg veldig fram til å se alle de kreative kombinasjonene dere finner på!

Til slutt gjenstår vel bare å ønske en riktig god 17. mai fra meg! Dette er virkelig dagen å slå seg løs med pølsene på. 

(Så er det viktig å huske at pølserestene passer perfekt i en pølsegryte, grateng eller på grillen også 18. og 19. mai)

Magnus Brune
Community manager

Last ned appen

Last ned appen og bli med i kampen mot matsvinn i dag! Last ned til iPhone eller Android.

App Store
Google Play