Norwaychevron-down_icon
  • Austria
  • Belgium
    • Flemish
    • French
  • Canada
    • English
    • French
  • Denmark
  • France
  • Germany
  • Ireland
  • Italy
  • Norway
  • Poland
  • Portugal
  • Spain
  • Sweden
  • Switzerland
    • German
    • French
    • Italian
  • The Netherlands
  • United Kingdom
  • United States

Slik redder du eggene!

Visste du at egg har så god holdbarhet at sjansen for at de blir dårlige før du får spist dem er minimal? Likevel kaster vi nordmenn mer enn 13 millioner egg i året! 

Straks er det påske, og da dobles salget av egg. Hvis vi alle møter påsken forberedt med disse enkle tipsene i bakhånd, så kan vi sammen sørge for at alle blir spist.

Og det er viktig - for det krever 200 liter vann og en halv kvadratmeter med jordbruksareal for å produsere étt eneste egg. Ganger vi det med 13 millioner, er det vel verdt matredderinnsatsen!
 

Lengre holdbarhet enn du tror

Egg er merket med en "best før"-dato, som betyr at de ofte er gode etter at datoen har passert. Faktisk er norske egg så holdbare og trygge at det er liten sjanse for at du ikke rekker å spise dem før de blir dårlige. 

Mattrygghetsstatusen til norske egg er nemlig helt unik. Likevel er norske eggprodusenter pålagt å bruke samme holdbarhetsstempling som i andre europeiske land, og det er grunnen til at den oppgitte holdbarhetsdatoen skulle vært mye lengre. Så la oss bli enige om å ta datoen på kartongen med en stor klype salt!

Hvordan oppbevare egg?

For at eggene skal holde lengst mulig, er det lurt å oppbevare dem riktig. Ifølge Matvett skal egg helst oppbevares i en temperatur mellom 6 og 16 grader. Et spisskammer, en kjølig gang eller en kjeller er det optimale, men kjøleskap er også et fint alternativ. Husk å holde kjøleskapet ryddig, så ikke kartongen sakte men sikkert forsvinner bak andre ting og går i glemmeboka. 

Hardkokte egg kan oppbevares i kjøleskap. Er de kjølt ned kort tid etter koking, holder de i minst fire dager. Del egget i to og sjekk om det fortsatt lukter friskt om du er i tvil.

Visste du at egg kan fryses? Vi matreddere omtaler gjerne fryseren som vår beste venn, og for å redde egg er den intet unntak. Men de kan ikke fryses hele i skallet, opplyser Matmerk. Enten kan du vispe sammen hele egg og fryse ned, eller du kan skille plomme og hvite og fryse dem hver for seg. Kokte og stekte egg bør heller legges i kjøleskapet og spises innen noen dager, for de får en gummiaktig konsistens når de fryses. Store isbitformer eller plastposer med låsefunksjon er smarte måter å oppbevare eggene på i fryseren, for da kan du ta ut akkurat så mange egg som du trenger, og de tiner ganske raskt. Husk å merke posen med antall egg. 

Har du hørt om eggtesten?

Skepsis rundt holdbarhet er en av de to største årsakene til matsvinn i norske hjem. Den andre er at vi glemmer mat vi har liggende. Så hva gjør du hvis du har glemt noen egg i kartongen bakerst i kjøleskapet, og datoskrekken kicker inn når du oppdager dem noen uker senere? Ikke kast dem! En enkel test kan nemlig vise deg om egget fortsatt er ferskt etter holdbarhetsdatoen, eller om du bør bruke sansene for å dobbeltsjekke at det kan spises:

 


Fyll en bolle med vann, og slipp egget forsiktig oppi. Synker det og blir liggende på bunnen er det fremdeles ferskt. Hvis det synker men blir stående oppreist på bunnen er det ikke like ferskt, men kan like fint spises. Hvis egget flyter kan du ofte spise det, men du bør kakke det og lukte på det først. Og tro oss - du kjenner det på lukta hvis det har blitt dårlig, for dårlige egg lukter ikke godt. Lukter egget nøytralt, er det trygt å spise selv om det flyter.

Hvorfor er det sånn?

Når et egg blir noen uker gammelt, så dannes det en lomme med luft mellom skallet og hinnen inne i egget. Dette skjer fordi det flytende innholdet i egget begynner å fordampe gjennom skallet. Da tar luft over plassen, og det er denne luften som gjør at egget flyter.

Luftlommen og et flytende egg betyr ikke at egget er dårlig - men at det ikke er like ferskt lenger, og at man derfor bør undersøke ved å kakke det og bruke luktesansen. Hvis mikroorganismer har sluppet gjennom skallet og hinnen, vil de bryte ned svovelet i eggehviten, og da lukter det... ja, rett og slett råttent egg!

Produktsjef for Prior, Kjersti Sørby, bekrefter: "Lukter det nøytralt, er egget helt trygt å spise, selv lenge etter best før-datoen har passert, slik vi skriver på alle våre eggpakker merket Prior". 

Sånn, nå vet du hvordan du skal oppbevare eggene og hvordan du undersøker om eggene du har liggende fint kan spises. Men hva skal du gjøre med dem?

Lag noe godt av eggene

Bestod eggene testen? Da er det på tide å lage noe godt! Matredder-partneren vår MENY har latt oss få dele noen oppskrifter fra nettsiden deres. Her kan du ikke bare redde eggene - du kan i tillegg bruke dem i retter hvor andre rester får bli med. Dobbel matredding!

Eggemuffins

Muffins til lunsj eller middag? Ja takk! Disse eggemuffinsene er ikke bare supre for å få brukt opp egg som flyter, men også alt annet av rester du måtte ha liggende. 

Til fire muffins trenger du: 

  • 6 egg
  • 3 ss melk
  • 150 g revet ost
  • 0,5 ts bakepulver
  • salt
  • pepper

Innholdet kan du variere ut fra hva du har av rester og ingredienser som bør spises opp. Løk, vårløk, purre, paprika, tomat, urter, oliven, soltørket tomat, brokkoli, fetaost, revet gulrot, kokt skinke, spekeskinke, pølsebiter... alt går! 

Slik gjør du: 

  • Sett ovnen på 180 grader.
  • Riv ost og kutt ingrediensene du ønsker å ha i. 
  • Visp egg, melk og bakepulver sammen. Tilsett de andre ingrediensene.
  • Hell røren over i muffinsformer eller et muffinsbrett med bakepapir. Fyll to tredjedeler av formen.
  • Stek muffinsene midt i ovnen i ca. 15 minutter til de såvidt har stivnet. Avkjøl litt før du løfter dem ut av formen med en skje.
Eggemuffinsene holder seg 3-4 dager i kjøleskapet og kan fryses ned. Dette er også et godt matpakketips!

Fylt avokoado med egg

Har avokadoen du har liggende blitt litt vel moden, kan du ovnsbake den sammen med eggene. Topp med tomater, urter, vårløk, bacon/facon, ost eller annet du trenger å få spist opp. 

Fremgangsmåte: 

  • Varm ovnen til 225 grader.
  • Del avokadoen(e) i to og fjern steinen forsiktig.
  • Bruk en skje og ta ut litt av avokadokjøttet fra hver halvdel, nok til at du får plass til et egg i hvert hulrom. (Husk å spise dette også, da!)
  • Legg de halve avokadoene i en ildfast form. Sørg for at de står rett.
  • Kakk egg og ha dem i hulrommet i avokadoene. Fordel ønsket fyll, f.eks. skinke/bacon/facon i terninger, ost og delte cherrytomater. Krydre med salt og pepper.
  • Sett formen i stekeovnen og stek i ca. 15 minutter, til eggehvitene har stivnet men eggeplommene fremdeles er myke. Dryss gjerne over spirer eller urter.


Meksikansk frokost

Tacorester til frokost er ikke bare digg, det er også prima matredding. Her løftes tacorestefrokosten til et helt nytt nivå! 

Ingredienser til to porsoner:

  • 1 rødløk, i båter
  • 1 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 frisk jalapeño i ringer, evt 2 ss syltet jalapeños
  • 1 ss nøytral olje
  • 1 boks hermetiske, hakkede tomater
  • salt
  • pepper
  • en skvis lime
  • nachochips eller tacolefser
  • 2 egg
  • 100 g revet ost
  • andre rester fra tacoen, som bønner, kjøttdeig og grønnsaker

Slik gjør du:

  • Fres rødløk, hvitløk og jalapeño i olje i en panne, i ca. 3 minutter.
  • Tilsett tomatene, varm opp og la koke i ca. 3 minutter til. Smak til med salt og pepper. Her kan du tilsette bønner, kjøttdeig eller andre rester som måtte passe.
  • Har du tacolefser til overs? Pensle dem med litt olje, del dem i trekanter og stek dem midt i ovnen på 160 grader i 10 minutter. Disse kan erstatte nachochips.
  • Ha chipsene i stekepannen. Knus eggene over chipsene, skvis over litt frisk lime og strø over revet ost til slutt.
  • Hvis du også har rester av salat og andre grønnsaker, server det ved siden av.


Omelett og andre klassikere

Omeletten fortjener å bli nevnt. Kanskje det aller enkleste du kan lage av egg, og en helt fantastisk matredder-rett. For hva er det som ikke går i en omelett? Her er et forslag til oppskrift på resteomelett med stekt risFylte pannakeker er en annen rett med egg hvor det meste av rester passer inn, det samme er grønnsaksvafler og middagspai. Husk at du gjerne kan bruke meieriprodukter som har passert "best før"-datoen i disse oppskriftene. 

Og så må vi ikke glemme kaker! I klassikeren suksessterte skal både eggehviten og plommen brukes, men hver for seg.

Og når vi snakker om hviter og plommer...


I en del oppskrifter med egg skal man bare bruke eggehviten eller eggeplommen. Da er det viktig å ta vare på den andre delen, og lage noe godt av det også. Har du eggeplommer til overs kan du for eksempel lage hjemmelaget majones eller gnocchi. Er det eggehviten som er til overs kan du prøve deg på trollkrem eller minipavlovaer med is. Både eggeplommer og eggehviter kan fryses, hvis du ikke får brukt dem med det første. 

Skall, skall ikke...

... bruke eggeskallene! Eggeskall er ikke matsvinn når det kastes, men det er likevel kult å kunne bruke opp hele egget. Rundt omkring på internett florerer det av tips til hva eggeskall kan brukes til, fra gjødsel og fuglemat til hudpleie og skåler til å støpe lys i. Du kan også male opp skallet og drysse det over maten din, det er nemlig proppet med kalsium. Nå i påsken er kanskje det mest relevante tipset å dekorere dem og lage koselig påskepynt.

Men husk at innholdet er verdifullt, så ta godt vare på det om du skal blåse og male på egg. Blås innholdet ut i en boks, ha på lokk, sett i kjøleskapet og lag noe godt av det senere! MENY har tips til blåsing og maling av egg.

Med disse oppsummerende tipsene helt til slutt, ønsker vi alle matreddere der ute en god påske!

Fem tips for å bli en egg-redder

  1. Oppbevar eggene mellom 6 og 16 grader, eller i et ryddig kjøleskap.

  2. Norske egg er trygge å spise lenge etter "best før"-datoen.

  3. Bruk nesen din hvis du er i tvil - dårlige egg lukter ikke godt!

  4. Egg, eggeplommer og eggehviter du ikke rekker å spise kan vispes og fryses ned til senere.

  5. Alt går i en omelett, pai, vaffel eller pannekake. Bruk eggene til å lage en matredder-rett med rester du har liggende.


Alle oppskriftene i dette innlegget er fra vår matredder-partner MENY.no.

Sulten på mer?