Redd en singel banan!

a year ago

Visste du at det kastes 140 000 bananer i Norge - hver dag?

En tredjedel av maten som produseres i verden ender opp som matsvinn, og her i Norge kaster vi minst 385 000 tonn mat hvert år. Matproduksjon er ressurskrevende, og derfor er det et stort miljøproblem at vi produserer så mye mat som aldri kommer til nytte. Heldigvis er det mye vi kan gjøre for å bidra i kampen mot matsvinn!

Frukt og grønt er noe av det vi kaster mest av. Bananer er ekstra utsatte - så fort de blir flekkete nærmer matsvinnskjebnen seg med stormskritt. Og denne meningsløse skjebnen møter rundt 140 000 bananer i Norge, hver eneste dag. 40 000 av dem kastes i butikkene, mens 100 000 havner i søpla hjemme hos folk.

Redd bananer i butikken

Mange butikker har allerede tatt grep ved å prise ned bananer som har blitt godt modne og ved å skrive morsomme skilt hvor de oppfordrer kundene sine til å velge single bananer. Det er nemlig de enslige bananene, som har blitt skilt fra klasen sin, som ofte blir liggende lenge og til slutt kastet. Vi heier på viktige tiltak som dette, og oppfordrer alle butikker til å gjøre det samme. Så er det opp til oss forbrukere å velge disse bananene, så de ikke ender opp i søpla.

Brune bananer gjør seg godt i matlaging

Godt modne bananer er ekstra søte, og perfekte å bruke i bakst og desserter. Hva med å starte dagen med deilige bananpannekakerbanangranola eller havregrøt med banan og blåbær til frokost? Bananis laget av fryste bananer og bær mikset sammen i en blender er helt nydelig, og banankake eller bananmuffins er perfekt å servere til kaffebesøket. Brune bananer gjør seg også godt i smoothie. Grill-middag? Gå for klassikeren grillet banan med sjokolade eller grillet banan med sukker og kanel til dessert!

Banankake laget av single og godt modne bananer reddet fra butikken. Oppskriften på denne finner du i teksten over.

Ved å ta bedre vare på maten og sørge for at den havner i magen og ikke i søpla, kan vi gjøre en solid miljøinnsats. FNs bærekraftsmål har et eget delmål om å halvere matsvinnet innen 2030. Her må vi alle bidra – en singel eller brun banan av gangen! 

Hanne Johansen
Matredder og kommunikasjonsrådgiver

Last ned appen

Last ned appen og bli med i kampen mot matsvinn i dag! Last ned til iPhone eller Android.

App Store
Google Play