Slik redder du tørt brød

8 months ago

Visste du at brød er noe av det vi kaster aller mest av? 104 millioner brød blir til matsvinn hvert år i Norge, og i hjemmene våre kastes det over 178 000 brød hver eneste dag! Brød har kort holdbarhet, og kan ofte bli tørt og kjedelig før man rekker å spise hele. Heldigvis finnes det noen enkle triks for å få brødet til å holde seg ferskt lengst mulig. Og hvis brødet blir tørt? Da kan det forvandles til arme riddere, krutonger eller noe annet godt! 

Hvor lenge brødet holder seg ferskt kommer an på hva slags brød det er. Matvett skriver at mørkt dansk rugbrød kan holde seg bra i månedesvis, mens en loff kan bli tørr dagen etter at den er bakt. Og surdeigbrød holder bedre på fuktigheten enn brød bakt med vanlig gjær. Hvordan brødet oppbevares har også mye å si. Under får du noen gode tips til hvordan du kan holde brødet ferskt så lenge som mulig. Uansett - tørt brød er ikke farlig å spise. Sjekk derfor ut oppskriftene nederst i innlegget og la deg inspirere til å lage noe skikkelig digg av det tørre brødet - så blir du en matredder samtidig! 

Fra tørre brødskiver til avokadotoast etter noen minutter i brødristeren!

Oppbevaring

Det aller lureste for å unngå å kaste brød er å passe på at brødet ikke blir tørt i utgangspunktet. Her spiller oppbevaring en viktig rolle. Ifølge Opplysningskontoret for brød og korn er det aller best å pakke brødet inn i et rent tøystykke eller stoffpose, gjerne av lin eller bomull, eller rett og slett la brødet stå uemballert på en fjøl med skjæreflaten ned. Da holder brødet på saftigheten samtidig som skorpen holder seg. I plast- eller papirposer vil ferskheten bevares kortere. Hvis det er tørt hjemme hos deg, kan det være smart å oppbevare brødet i en brødboks av keramikk eller blikk, mens en brødboks i tre er mer egnet om man har god utluftning. Brød trives best i romtemperatur, og med mindre det er snakk om grovt rugbrød vil oppbevaring i kjøleskap tørke brødet raskere. Rugbrød som ligger i kjøleskap kan godt oppbevares i plast. 

Vi har også fått tips om at vokspapir holder brødet ferskt lenge. Hvilken oppbevaringsmetode har du best erfaring med? Del gjerne med oss!

Et rent tøystykke eller en stoffpose er det beste å oppbevare brødet i, ifølge Opplysningskontoret for brød og korn.


Det er ikke bare nordmenn som er glad i brød - det er muggen også. Muggsporer trives best i fuktighet, varme og mørke. Plastposer som er helt tette bevarer fuktighet, og da kan brødet også mugne raskere. Finner du mugg på brødet skal det ikke spises

Noen smarte brødtriks

Men som Matvett påpeker: Mugg er ikke den vanligste årsaken til at vi kaster brød. Det er rett og slett at brødet har blitt tørt før vi rekker å spise det. Her kommer noen enkle tips til hvordan du kan øke brødets levetid:

  • Tørt brød blir som nytt om du fukter det og varmer det en kort stund på 100 grader i stekeovnen. 
  • Finn fram brødristeren og ha den stående på benken. Etter noen minutter i brødristeren får brødskivene nemlig nytt liv som toast. Har du ikke brødrister kan du steke brødskivene i en tørr stekepanne.
  • Fryseren kan være en god venn. For eksempel kan du dele brødet i to og fryse halve, eller du kan bruke brødskjæremaskinen i butikken og fryse hele brødet, og så ta opp så mange skiver du trenger hver gang. Hvis du ikke har tenkt til å fryse brødet bør du derimot ikke skjære brødet i skiver - da blir det nemlig fortere tørt. 
  • Har du fått brød i forundringsposen du har reddet gjennom Too Good To Go-appen, men har allerede brød hjemme som trengs å spises? Gi det videre til en nabo, en venn eller en kollega, eller frys ned hele brødet. 

Oppskrifter: Dette kan du lage av tørt brød

Hvis uhellet skulle være ute og brødet har blitt så tørt at det ikke frister å spise som det er, så må du ikke fortvile (eller kaste det!) - det finnes nemlig en hel haug med måter å trylle tørt og kjedelig brød om til noe godt!  

Arme riddere

Vil du forvandle kjedelig tørt brød om til luksusfrokost på en-to-tre? Da er arme riddere svaret. Her er en oppskrift fra MENY, og her finner du en vegansk versjon fra Vegetarbloggen. Perfekt å spise med lønnesirup og en reddet singel banan

Brødpudding

Brødpudding ble visst servert som dessert hver dag til de 112 mennene som var samlet på Eidsvoll for å lage ny grunnlov i 1814. Kanskje den ble laget av overskuddsbrød? Her finner du oppskrift på dessertklassikeren fra godt.no.

Middagsbrødpudding med vårløk, grønnkål og sopp

Brødpudding er mest kjent som dessert, men det kan også være middag! Prøv for eksempel denne oppskriften på brødpudding med vårløk, grønnkål og sopp fra Opplysningskontoret for brød og korn.  

Brødrasp

Et annet triks er rett og slett å gjøre det tørre brødet enda tørrere. Etter en stund i ovnen, eller en veldig lang stund på benken, er brødet så tørt at du kan raspe det til små smuler. Du kan også ha brødet i en kjøkkenmaskin eller kjevle det til smuler. Brødrasp kan brukes til panering eller som topping på gratenger. Steker du brødraspen i en panne med litt smør og sukker er den perfekt å bruke i desserter som for eksempel tilslørte bondepiker. Nam! Her er en oppskrift på brødrasp fra Opplysningskontoret for brød og korn.

Bruschetta

Ah, smaken av Italia! Tørt brød er perfekt til å lage bruschetta av. Her er oppskrift fra MENY.

Krutonger

Krutonger er digg tilbehør til alle slags supper og salater, eller rett og slett som snacks. Slik gjør du: Skjær brødskiver i terninger og ha dem over i en bolle med en god klunk olivenolje. Krydre med smakene du ønsker, for eksempel havsalt, tørkede urter eller hvitløk. Legg krutongene på et stekebrett og stek dem i ovnen på 100 grader i 20 til 30 minutter.

Ostesmørbrød

Ostesmørbrød slår aldri feil. Her kan du i tillegg til tørt brød redde ost som har passert best før-datoen, åpna glass med salsa, noen myke tomater, slitne urter eller annet du måtte finne hjemme. Ostesmørbrød kan både tilberedes i toastjern, i ovnen eller i stekepanna. 

Hanne Johansen
Matredder og kommunikasjonsrådgiver

Last ned appen

Last ned appen og bli med i kampen mot matsvinn i dag! Last ned til iPhone eller Android.

App Store
Google Play