Kortreist mat: Spis deg gjennom høsten!

Høsten er høysesong for kortreist mat i Norge. Poteter, epler, plommer, gulrøtter, kål, sopp og et stort utvalg annen digg frukt og grønt er i sesong nå. Og ikke bare smaker maten bedre når den er i sesong – å spise etter sesong er også mer miljøvennlig. Så la deg inspirere av oppskriftene under, og spis deg gjennom den norske høsten!

La oss først snakke litt om hvorfor det er lurt å spise etter sesong. Ja, norske jordbær i sesong smaker best – det vet vi alle. I Norge er denne sesongen normalt fra mai til september. Men det er ikke bare smaken som er annerledes utenfor sesong, det er også miljøavtrykket. Jordbærene du kjøper i vinterhalvåret er som regel importert fra Nederland, Belgia eller Spania, og har derfor hatt en mye lenger reise fra jord til bord – med alt energiforbruket og klimagassutslippet forbundet med dette. Velger du jordbær lokalt og i sesong bidrar du til å unngå unødvendig energi brukt på frakting og lagring. Denne regla går igjen for det meste av frukt og grønt i butikken. Når varene ikke er i sesong i Norge er de som regel importert eller dyrket fram i energikrevende drivhus. Vi begrenser også energi brukt på kjøling og oppbevaring av maten. 

I tillegg heier vi jo på de norske frukt- og grønnsaksbøndene som sørger for miljøvennlig matproduksjon her i Norge. Bra jobba! Nå er det opp til oss å kjøpe den deilige maten de har dyrket fram. 

Spis deg gjennom høsten med norsk frukt og grønt

Som vi vet er høsten en gylden anledning til å eksperimentere med frukt og grønt i sesong. Eksempler på hva som er i sesong akkurat nå er alt fra de velkjente og allsidige norske potetene og saftige epler til en rekke spennende salater, beter og andre rotgrønnsaker. Noen er velkjente gjester på kjøkkenbenken, mens andre kanskje er på besøk for første gang. Men hva skal du lage? Her er noen tips til oppskrifter hvor sesongens frukt og grønnsaker får spille hovedrollen! 

Norske epler kan du kjøpe i butikken eller plukke selv fra trærne. Dessverre råtner tonnevis med epler i norske hager hver høst fordi de ikke blir plukket - så ring gjerne på hos naboen og spør om de trenger hjelp med å plukke! Forslag til hva du kan lage av eplene:

Norske rotgrønnsaker kommer i mange ulike farger og fasonger, og er fulle av smak! Test ut noen av disse oppskriftene i høst: 

Blomkål, hodekål, grønnkål, svartkål, rødkål, spisskål, kinakål, knutekål, rosenkål... med norsk kål står smaksopplevelsene i kø! Her er noen retter hvor kål får spille hovedrollen: 

Norske plommer er i høysesong akkurat nå - og i år er det plommeår! Fordi det er ekstra mange plommer på trærne i år, sliter en del plommebønder med å få solgt alle de gode plommene ut til butikkene, som jo er avhengige av at vi kjøper dem. Så velg gjerne plommer i butikken, og lag noe godt! Her er noen forslag: 

Norske aspargesbønner og sukkererter er både digge og proppfulle av næring. Belgvekster som bønner, linser og erter er et godt alternativ for alle som ønsker å spise mindre kjøtt - og tenk at vi kan kjøpe belgvekster dyrket her i Norge! Nå er aspargesbønnene og sukkekrertene i sesong, og her er noen oppskrifter du kan bruke dem i: 

Plukk selv! Det er ikke bare den norske bonden som produserer deilig mat nå om høsten. Naturen produserer også massevis av god mat helt på egenhånd - så ta en tur i skog og mark og let etter sopp og bær! Bjørnebær og multer er i sesong ut september og tyttebær ut oktober. I tillegg bugner skogen av sopp om dagen. Her er noen oppskrifter du kan teste ut hvis du er så heldig å finne sopp eller bær på tur:

Få oversikt over hva som er i sesong

Epler, plommer, kål, rotgrønnsaker og bønner er ikke det eneste som er i sesong om dagen. Også tomater, urter, stangselleri, agurk og annet godt fra norsk jord er å finne i butikkene om dagen. Hold deg orientert om hva som er i sesong ved hjelp av Bamas sesongkalender, hvor du også finne informasjon om blant annet næringsinnhold, oppbevaring og tips til hva du kan bruke det til.

Men hvordan kan du være sikker på at det er den norske maten du tar med deg hjem fra butikken? I butikkene ligger ofte norske og importerte varer om hverandre i et organisert kaos. Heldigvis finnes det noen måter å orientere seg i kaoset på. Se for eksempel etter Nyt Norge-merket, som garanterer at maten er produsert og pakket i Norge. Opprinnelsesland er som regel også oppgitt sammen med prisen. 

Vi gleder oss til en skikkelig digg mathøst! 

Hanne Johansen
Matredder og kommunikasjonsrådgiver