Ti tips for å bli en matredder

I Norge kastes det mer enn 385 000 tonn spiselig mat hvert år, og av dette står du og jeg for mer enn halvparten. Faktisk kaster hver og en av oss i snitt 42,6 kilo med mat hvert eneste år! Og visste du at norske butikker kaster rundt 60 000 bananer hver dag? Eller at så lite som 1/4 av maten som kastes i verden ville vært nok til å mette de over 800 millionene mennesker som sulter? Behovet for flinke matreddere er altså stort. 


Faktisk kaster hver og en av oss i snitt 42,6 kilo med mat hvert eneste år!


Er du en matredder? Hvis ikke er det på tide å bli en! En matredder er en person som sørger for at spiselig mat ikke blir kastet og som inspirerer andre til å ikke kaste mat. Og det beste av alt - det er ingenting å tape på å redusere matsvinn!

Å redusere matsvinn er bra for miljøet, lommeboka, butikkene og samfunnet forøvrig - både lokalt og globalt. Alle er vinnere! Under deler vi våre beste tips til hvordan du kan ta det neste steget mot å bli en matredder av rang.

10 matreddertips

Vær smart på butikken. Ha en plan for handleturen, og ikke kjøp mer enn du kan spise opp.

Ha oversikt i kjøleskapet. Lag en fin boks til mat som må spises snart.

SE - LUKT - SMAK! Best før betyr ikke nødvendigvis dårlig etter.

Bruk fryseren smart. Frys mat du ikke skal spise med en gang.

Restelunsj i matpakken. Middagsrester er perfekt som lunsj neste dag.

Restetorsdag! Ha en fast restedag hver uke dedikert til å spise opp maten.

Bruk det du har hjemme. Ris til overs fra i går? Da blir et stekt ris til middag i dag!

Slappe grønnsaker? De kan bli freshe igjen hvis de legges i kaldt vann en stund.

Hjelp butikkene. Kjøp nedsatte datovarer, redd single bananer og myke tomater og bruk Too Good To Go-appen.

Vær kreativ! Tørt brød kan ristes, brune bananer blir digge i pannekaker og bare fantasien setter grenser for hva du kan ha i en smoothie.

Magnus Brune
Matredder og kommunikasjonsmedarbeider