Norwaychevron-down_icon
  • Austria
  • Belgium
    • Flemish
    • French
  • Canada
    • English
    • French
  • Denmark
  • France
  • Germany
  • Ireland
  • Italy
  • Norway
  • Poland
  • Portugal
  • Spain
  • Sweden
  • Switzerland
    • German
    • French
    • Italian
  • The Netherlands
  • United Kingdom
  • United States

Ti tips for å bli en matredder

I Norge kastes det mer enn 390 000 tonn spiselig mat hvert år, og av dette står du og jeg for mer enn halvparten. Faktisk kaster hver og en av oss i snitt 42,6 kilo med mat hvert eneste år! Og visste du at norske butikker kaster rundt 40 000 bananer hver dag? Eller at så lite som 1/4 av maten som kastes i verden ville vært nok til å mette de over 800 millionene mennesker som sulter? Behovet for flinke matreddere er altså stort. 


Faktisk kaster hver og en av oss i snitt 42,6 kilo med mat hvert eneste år!


Er du en matredder? Hvis ikke er det på tide å bli en! En matredder er en person som sørger for at spiselig mat ikke blir kastet og som inspirerer andre til å ikke kaste mat. Og det beste av alt – det er ingenting å tape på å redusere matsvinn!

Å redusere matsvinn er bra for miljøet, lommeboka, butikkene og samfunnet forøvrig – både lokalt og globalt. Alle er vinnere! Under deler vi våre beste tips til hvordan du kan ta matreddingen til neste nivå.

10 matreddertips

Vær smart på butikken. Ha en plan for handleturen, og ikke kjøp mer enn du kan spise opp.

Ha oversikt i kjøleskapet og pass på temperaturen. Ha en egen hylle eller boks til mat som må spises snart. Kjøleskapet skal holde mellom to og fire grader - da øker holdbarhetstiden.

SE - LUKT - SMAK. Best før betyr ikke nødvendigvis dårlig etter.

Bruk fryseren smart. Frys mat du ikke skal spise snart.

Restelunsj i matpakken. Middagsrester er perfekt som lunsj neste dag.

Restetorsdag. Ha en fast restedag hver uke dedikert til å spise opp maten.

Bruk det du har hjemme. Ris til overs fra i går? Da blir et stekt ris til middag i dag.

Slappe grønnsaker? De kan bli freshe igjen hvis de legges i kaldt vann en stund.

Hjelp butikkene. Kjøp nedsatte datovarer og gårsdagens brød, velg maten med kortest holdbarhet hvis du skal spise den snart, redd single bananer og bruk Too Good To Go-appen.

Vær kreativ! Tørt brød kan ristes, brune bananer blir digge i pannekaker og bare fantasien setter grenser for hva du kan ha i en smoothie.

--

I følge en undersøkelse gjennomført av Norstat for Too Good To Go er de unge minst bevisste på matkasting. Det må vi gjøre noe med, svarer Fattig Student i dette innlegget

Sulten på mer?