Ti tips for å unngå matsvinn i sommer

a month ago

Innlegget er skrevet av May Lene Smith Hove

Sommeren er en ekstra fin tid av året, og kjennetegnes ofte av flere sosiale aktiviteter og mer spontanitet enn ellers. Til tross for dette, kan moroa samtidig føre til økt matsvinn: det kan det være vrient å få tømt kjøleskapet før man reiser bort, middagsrester blir stående lenge i varmen, og vi frakter mat til strender og parker.

Oss forbrukere står faktisk for nesten seksti prosent av det kartlagte norske matsvinnet. Men fortvil ikke - med enkle grep kan du unngå matsvinn og samtidig spare penger ved å være kreativ på kjøkkenet og oppbevare maten riktig. I dette innlegget har vi samlet noen av våre beste tips for matredding om sommeren.


  1. Skal du ha selskap? Det kan være vanskelig å beregne riktig mengde mat, og ofte blir det mye rester til overs. Be derfor gjestene om å ta med seg en stor matboks hver. Vi garanterer fornøyde gjester!

  2. Ikke kast rekeskallet! De fleste er vant med buljongterninger, men har du noen gang prøvd å lage det fra bunnen av? Hjemmelaget skalldyrkraft gir en helt fantastisk smak. Frys skallene ned og ta dem frem senere for å lage kraft til fiskesuppe, risotto eller skalldyrpasta.

  3. Dersom varmen forhindret deg fra å drikke opp all kaffen, ikke hell den ut - den kan nemlig forvandles til en avkjølende iskaffe. Vent til den er romtemperert, og avkjøl i kjøleskapet. Deretter kan den tilsettes isbiter og nytes som den er, eller blandes med melk og søtes etter behov. Hvis du er i humør for noe ekstra fancy, tilsett et pump kaffesirup.

  4. Invester i en liten, bærbar kjølebag og noen fryseelementer. Perfekt å ha med seg til varme dager på stranda eller i parken, og maten varer mye lenger. Dette er også et godt tips for å forhindre svette osteskiver på lange bilturer.

  5. Middagsrester trives dårlig i sommervarmen, og bør avkjøles raskt. Dette gjelder særlig grillmat som blir liggende ute i solsteken. Når maten er romtemperert, setter du den i kjøleskapet i en tett boks – da holder den seg godt. Hvis du er usikker på detaljer rundt holdbarhet, sjekk Matvetts brukopp-leksikon.

  6. Frukt som står fremme i romtemperatur modner ekstra fort i sommervarmen. Heldigvis kan frukt og bær som har sett sine bedre dager enkelt brukes opp i en forfriskende smoothie. Frister det med noe enda kaldere, kan blandingen også fryses ned til fruktispinner.

  7. Rakk du ikke å spise deg ut av kjøleskapet før ferien? Mat som mister konsistensen etter nedfrysning gjør seg ypperlig i en stavmikset suppe. Her funker det meste - frys ned grønnsaker og urter, brødskalker og ris, samt skvetter av melk og fløte. Kjøp inn et par bokser hakkede tomater og buljong, så har du en sunn matreddermiddag ventende når du kommer hjem.

  8. Slitne druer kan fryses ned og spises som snacks, og smaker nesten litt som sorbet. De er også fine å bruke som isbiter i drikke som du ikke vil at skal utvannes, for eksempel vin.

  9. Når man griller med venner, hender det fort at det handles inn mer enn nødvendig. For å unngå svinn, pakk bort restene og test ut kreativiteten på kjøkkenet til morgendagens lunsj. Hva med en salat med scampi, sandwich med grillede grønnsaker eller pizza med chorizo? Tro det eller ei, men lompene etter pølsefesten passer også bra i en «restelasagne» i stedet for lasagneplater, ifølge Spis opp maten.

  10. Jordbær varer lengst hvis de settes kjølig, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt. Men om du oppdager mugne bær trenger du ikke å kaste hele kurven. Plukk ut de dårlige bærene og spis resten!

  11. Bonustips! Sist men ikke minst, kan du redde overskuddsmat gjennom Too Good To Go-appen. Her får du blant annet tak i godt brød som tilbehør til salat, eller dagligvarer til piknik i parken. Husk også at vi samarbeider med spisesteder over hele landet, som gjør at du kan redde mat også på Norgesferien.

  Vi håper at disse tipsene gav deg noen gode ideer og inspirasjon til hvordan du kan få utnyttet maten på best mulig måte i sommer - kun fantasien setter grenser. Tusen takk til alle matreddere der ute som bidrar i kampen mot matsvinn. Vi ønsker dere en flott sommer videre!

  Kilder: Matvett, Matprat, Opplysningskontoret for frukt og grønt, Spis opp maten og matredderne i Too Good To Go

  Magnus Brune
  Community manager

  Last ned appen

  Last ned appen og bli med i kampen mot matsvinn i dag! Last ned til iPhone eller Android.

  App Store
  Google Play