Et tilbakeblikk på 2019

7 months ago

2019 har virkelig vært et innholdsrikt år for kampen mot matsvinn og for Too Good To Go. I dette innlegget ser vi tilbake på året som har gått, og vil ta deg med gjennom noen høydepunkter fra matredderåret 2019.

Året startet med et brak! En tidlig januarmorgen feiret vi vår 3-årsdag på Skatten i Oslo. Da inviterte vi alle som ville til å komme å høre på foredrag, mingle og å drikke overskuddssmoothie sammen med oss. Morgenen ble en inspirerende start på dagen og et godt kickoff for 2019. Tusen takk til alle som bidro med både presentasjoner og som publikum!

Gjennom året har vi uttrykt våre meninger om alt som har med matsvinn å gjøre. For eksempel har vår egen trønder, Harald, skrevet et innlegg i Adressa for å inspirere trønderne til å bli matreddere. Og Magnus sendte et innlegg hjem til sin lokalavis, Stavanger Aftenblad, om å ta med seg restene hjem fra restaurantbesøkene. Hanne har blant annet skrevet om å redde single bananer, kjøpe frukt og grønt med uvanlig størrelse eller fasong og oppfordret butikkene til å spille på lag med kundene i kampen mot matsvinn. Jeanette har satt fokus på matbutikkenes prisdumping før jul, og nå på tampen av året slår vi et slag for å redusere det enorme brødsvinnet gjennom å se nærmere på returordningene for brød. Les mer om dette her!

I juli markerte vi at dere har reddet 2 millioner porsjoner med mat, bare her i Norge. Og siden har dere jammen reddet nesten 700 000 til! Det er utrolig stas for oss å se hvordan flere og flere uttrykker sin kjærlighet for maten ved å legge inn den ekstra innsatsen som kreves for å redde den – enten det er gjennom appen, hjemme på kjøkkenet eller via å inspirere andre.

Gjennom høsten har vi besøkt 9 skoler i Oslo med vårt undervisningsopplegg. Vi besøkte skolene og hadde en dobbeltime i mat og helse sammen med elevene. Etter at vi hadde satt kjeks (laget av brune bananer, selvfølgelig) i ovnen, tok vi elevene gjennom bananens reise fra jord til bord, en quiz om matsvinn, "se, lukt, smak" på forskjellige matvarer og noen matteoppgaver basert på matsvinn. Tilbakemeldingene fra elever og lærere har vært positive, så vi gleder oss til å fortsette å inspirere lærere og elever i 2020! Nylig ble også undervisningsopplegget vårt publisert hos Klimaskolen, som er en portal lærere kan bruke for å finne utdanningsmateriale som handler om klima og miljø.

Et av de største prosjektene vi har hatt i år er Kunnskapsbasen. Kunnskapsbasen er en helt ny seksjon på våre nettsider, hvor man kan finne oppdatert og kvalitetssikret kunnskap om matsvinnproblemet, og om hvordan man kan bidra til å løse det. Lanseringen feiret vi på DogA sammen med noen av våre samarbeidspartnere og venner, med foredrag fra Landbruks- og matminister Olaug Bollestad, bonden Heinrich Jung, Nina Horn Hynne fra MENY, Anne-Marie Schrøder fra Matvett og Elisabeth Riise Jenssen fra Framtiden i våre hender. Matserveringen sto Kompassmat for, og de disket opp med et nydelig måltid basert på 90% overskuddsvarer. I tillegg til maten fikk vi 100 overskuddsis fra Royal. De hadde dessverre fått seg noen bulker i sjokoladetrekket, og kunne ikke selges til butikk. Men jammen smakte de helt fantastisk, de også! Se videoen under for å høre mer om maten:

2019 har vært et år for miljøengasjement. Skoleungdom har streiket for klimaet, og voksne viste sin støtte ved å mønstre til et stort klimabrøl (som forøvrig er årets nyord!) landet over. Alt dette for å vise politikerene at vi krever klimahandling. Det synes vi er både kult og viktig! Folk blir mer og mer engasjerte – noe som betyr at vi forhåpentligvis vil se enda mer forandring og forbedring i 2020.

NRK har i høyeste grad vært med på å sette matsvinn på agendaen. Matsjokket tok for seg det enorme matsvinnet som skjer i kulissene. For eksempel lærte vi om hvor ekstremt mye poteter som kastes, og hvordan et politisk vedtak om avgifter på sukker fikk en uheldig matsvinn-konsekvens – noe politikerne kastet seg rundt og tok tak i. Dette viser hvor mye engasjementet ditt og mitt faktisk kan bety! 

Nå nærmer det seg jul, en periode hvor Matsentralens arbeid med å gi overskuddsmat nytt liv gjennom å omfordele den fra grossister og butikker til veldedige organisasjoner og folk som trenger den er spesielt viktig. Mange av dere har også fått med seg at man kan donere penger til Matsentralen og til Matstasjonen i Bodø i appen. I løpet av 2019 har dere faktisk donert mer enn 70 000 kroner til Matstasjonen og til Matsentralens syv avdelinger. Det er nok til å omfordele omtrent 30 000 måltider. Vi takker for et strålende samarbeid til nå, og ser fram til å jobbe videre i kampen mot matsvinn sammen med Matsentralen, Matstasjonen og alle de andre samarbeidspartnerne våre!

I desember besøkte vi Matsentralen i Oslo, og hjalp til litt på lageret:


Vi vil også takke alle matreddere som har bidratt i kampen mot matsvinn – enten det er hjemme på kjøkkenet, på restaurant, med undervisning eller gjennom appen vår er det et stort og viktig bidrag!

Nå gleder vi oss til å fortsette å stå sammen mot matsvinn gjennom 2020!


Magnus Brune
Community manager

Last ned appen

Last ned appen og bli med i kampen mot matsvinn i dag! Last ned til iPhone eller Android.

App Store
Google Play