Tips for å redde mat hjemme

Magnus Brune

3 months ago

Vi kaster rundt 42 kg mat per person hvert år. Heldigvis kan du gjennom små, enkle endringer i hverdagen bidra med å senke dette. Og for å gjøre det enda mer interessant: du kommer til å spare penger på det!

Hvordan kan du takle matsvinn i hjemmet? Her er noen ideer for å bli en enda bedre matredder:

1. Restetorsdag

Ta en opprydning i kjøleskapet hver torsdag. Det du vet ikke vil holde seg over helgen plukker du ut og tilbereder et godt måltid. Jo mer kreativ du er, desto bedre! Trenger du inspirasjon? Sjekk ut Instagram-kontoen vår for nye ideer!

2. Planlegg uken

Gjør opp en status på hva du har i kjøleskapet, og handle inn det du måtte trenge for å gjøre nytte av det i løpet av uken som kommer. Men husk det klassiske rådet om å aldri handle på tom mage – vi vet alle hva det fører til!

3. Ha en penn for hånden

På denne måten kan du skrive ned hva de mystiske boksene i fryseren inneholder. Aldri mer UFO i fryseren!

4. Ønsk deg en kjøkkenvekt til jul:

Det er slutt på pasta til en hel hærskare. Med en kjøkkenvekt kan du veie opp en mengde du klarer å håndtere (100 gram per person er en god huskeregel)

5. Improviser som en stjernekokk

Brune bananer? Banankake til gjengen! En halv melon? Smoothie! Mangler kreativiteten? Det er mange raske, enkle og smakfulle oppskrifter for å bruke restene dine på nettet – la søket begynne!

6. Hold orden i kjøleskapet

Et ryddig kjøleskap ser fint ut for gjester, men det bidrar også til å redusere matsvinn. I et ryddig kjøleskap ser du til enhver tid hva du har. Om ting har faste plasser er det også lettere å holde oversikt over hva du måtte ha i kjøleskapet fra før og hva du trenger å kjøpe inn.

7. Bruk teknologi:

Det mangler ikke apper for å holde oversikten: en felles handleliste med de du bor med, nettsider eller apper med oppskrifter, Matvetts brukopp-leksikon og Too Good To Go-appen for å redde overskuddsmat hos lokale spisesteder og butikker, for å nevne noe!

8. Stol på sansene dine

Og ikke vær redd for best før-datoen! Minn deg selv på forskjellen mellom «best før» og «siste forbruksdag»

9. Elsk alle grønnsaker!

En forvridd gulrot, en buet agurk eller en bulket tomat? Grønnsaken er like god som deres mer konvensjonelt formede søsken. Kjøp dem med stolthet om du finner dem i butikken. Og hvem vet – kanskje kan de til og med tilføre en sjarmerende vri på måltidet!

Magnus Brune

Community manager