Tips til en matsvinnfri 17. mai-feiring

a year ago

17. mai-frokost, is, pølser, kaker, vafler og grilling. Det viktigste med nasjonaldagen er verken korpsmusikk, bunader eller norske flagg - det er maten!

Visste du at det selges rundt 30 millioner is og rundt 20 millioner pølser på 17. mai og dagene før? Maten er en viktig del av feiringen, så la oss passe på at alt havner i magen! Her har vi samlet noen smarte tips til hvordan du kan være en matredder, også på selveste nasjonaldagen. 

La oss starte med frokosten

Tallerkenrester er det vi kaster aller mest av hjemme. Hvis du er invitert på 17. mai-frokost, så kan du gjøre en solid matredderinnsats allerede tidlig på dagen ved å forsyne deg flere ganger istedenfor å ta til deg mer enn du klarer å spise opp. Er det du som er verten, kan du minne gjestene dine på dette.

Too Good To Go-Line reddet disse brødene hos Brødbakerne Bislett gjennom appen for et par uker siden. Snart skal de ut av fryseren og serveres til frokostgjester på 17. mai!

En annen god idé hvis du har invitert inn til frokost er å redde overskuddsmat gjennom Too Good To Go-appen. Vårt beste tips er å redde en porsjon eller to fra et bakeri eller bakeriavdeling i en dagligvarebutikk før 17. mai. Da vil du gjerne finne brød og/eller rundstykker i forundringsposene - disse kan fryses og så tines og varmes i ovnen før frokosten. Rykende ferske overskuddsbrød? Ja takk! Hold også utkikk etter varer som er nedpriset på grunn av dato når du handler inn, så kan du både spare penger og hjelpe butikken med å redusere matsvinnet sitt. 

Ellers er det mye godt du kan lage av rester og sette fram på frokostbordet. Bananpannekaker av overmodne bananer er et eksempel, prim av brunostskalker er et annet. Har du kokte poteter eller kokt pasta til overs etter middagen dagen før, kan disse brukes i en pastasalat eller potetsalat. 

I år er 17. mai på en fredag, som betyr fridag dagen etter (hurra!). Hvis du har mye pålegg og annen mat til overs etter frokostkalaset, hva med å invitere samme gjeng (eller en annen gjeng) til restefest-brunsj 18. mai? Er det fremdeles mat til overs, kan gjestene få ta med seg litt hver hjem.

Husk at jo lenger maten står framme, jo kortere holdbarhet får den. Sørg derfor for å legge maten over i tette bokser og sette den i kjøleskapet så snart dere er ferdige med å spise. 

Ingen 17. mai uten kake

Skal du bake kake til den store dagen? Gi eggene som har blitt glemt bakerst i kjøleskapet en sjanse før du tar turen til butikken for å kjøpe nye. Husk at egg som regel holder seg mye lenger enn «best før»-datoen, noe flere eggprodusenter har begynt å skrive på kartongene. Faktisk er norske egg så holdbare at det er minimal risiko for at de blir dårlige før du rekker å spise dem. Er du allikevel usikker på om et egg er spiselig? Flytetesten kan gi en indikasjon på alderen til egget, men sier ikke om egget er spiselig eller ikke. Hvis du er i tvil om egget har blitt dårlig eller ikke bør du knekke det i en kopp og lukte på det. Du vil garantert merke det hvis egget er dårlig! Melk som har passert «best før» er ofte god etter, og litt sur melk passer fint i bakst.

Ikke hell ut kikertlaken - den kan brukes istedenfor egg i pavlova!

Pavlova er en klassiker på 17. mai. Visste du at du kan lage marengsbunnen med kikertlake istedenfor egg? Når vi kjøper kikerter på boks heller vi vanligvis laken rett ut i vasken. Denne laken har mange av de samme egenskapene som egg, og kan blant annet brukes til å lage marengs. Hvorfor ikke gi det et forsøk? Her er en oppskrift fra Vegetarbloggen

Skal du lage pavlova, bløtkake eller noe annet med krem, så pass på å ikke piske opp mer krem enn du skal bruke. Er du usikker på hvor mye du trenger, er det bedre å piske opp litt mindre fløte, og så heller piske litt ekstra hvis det ble for lite. Har du allikevel laget for mye kan kremen oppbevares i kjøleskapet og brukes i løpet av helga, for eksempel som topping på kakaoen eller i en dessert som tilslørte bondepiker (perfekt å kombinere med strøbrød laget av tørt brød/rundstykker).

Bær til overs etter kakebakingen? Bruk de som topping på grøt eller frokostblanding, eller lag smoothie.

Selv om du baker verdens beste kake, blir det gjerne rester. Og som vi vet, er restefest både en hyggelig og effektiv måte å bli kvitt rester på. Pass på at hele kaka blir spist ved å invitere venner, familie eller naboer på restekakefest i løpet av helgen. Har du kransekake til overs som har blitt tørr, kan du bruke den i dessert, for eksempel en multe- og kransekakekreasjon. Nam! 

Pølserestefest

Uansett hvor mye sol og hvor lite regn meteorologene sier det skal bli, hender det jo av og til at værmeldingen ikke stemmer. Det er i så fall dårlig nytt for grillplanene. Men la oss passe på at alle de 20 millioner pølsene som selges i forbindelse med 17. mai bli spist opp, uansett vær!

Har du pølser til overs etter 17. mai kan du lage lapskaus til middag noen dager senere. 

Kokte og røkte pølser holder seg minst tre uker i originalemballasjen, og omtrent en uke om du har kjøpt dem i løsvekt hos slakter eller åpnet pakken. Rå pølser som er vakuumpakket kan ligge noen dager over utløpsdato, mens åpnede pakker eller rå pølser fra slakterdisken bør brukes i løpet av tre–fire dager fra du kjøper dem. Matvett skriver: «Hvis pølsene har gått ut på dato, hvis du har hatt pakken åpnet over en uke eller du er i tvil om pølser som ikke har datomerking, kan du bruke nesa. Vanligvis er det snakk om uønskede forråtnelsesbakterier. Dette lukter i så fall tydelig surt. Det kan imidlertid også være snakk om melkesyrebakterier, som lukter surt, men er ufarlige. Denne sure lukten vil avta om pølsene får lufte seg på kjøkkenbenken en halvtimes tid. Om det fortsatt stinker råttent, bør pølsene kastes.»

Pølser kan brukes i mange ulike middagsretter, som pytt i panne, pølsegrateng og lapskaus.

En ny vri på iskremen

Lag nice cream av de overmodne bananene! 

Har du smakt nice cream? Når bananer fryses ned og mikses sammen i en blender eller foodprosessor får de en herlig kremete konsistens som minner om iskrem! Nice cream er perfekt å lage hvis du har bananer liggende hjemme som har blitt litt vel modne, eller hvis du vil redde noen godt modne banener i butikken. Frys de ned i en frysepose eller tett boks og forvandle dem til sunn og digg nice cream. Her deler vi oppskrift. Til 17. mai kan du blande noen av bananene med jordbær/bringebær og noen med blåbær, så får du rød, hvit og blå (eller rosa, lysegul og lilla - nærme nok?) nice cream.

Gratulerer med dagen - og spis opp maten! 

Hanne Johansen
Matredder og kommunikasjonsrådgiver

Last ned appen

Last ned appen og bli med i kampen mot matsvinn i dag! Last ned til iPhone eller Android.

App Store
Google Play