Har du UFO i fryseren?

Benedicte Randers

10 months ago

Pust ut, vi har ikke mistet besinnelsen helt, og vi mener ikke at flyvende tallerkener eller romvesener i fryseren din.

Her er det snakk om Uidentifiserte Fryste Objekter – kjennetegnet ved at de ikke har noen kjennetegn. Det er rett og slett vanskelig å identifisere sauser, supper, gryteretter og andre rester vi fryser ned. Og de har invadert fryserne til mange av oss.

Våren begynner å titte fram, og med sesongen hører vårrengjøring til. Kanskje du kan starte med fryseren i år?

En undersøkelse Norstat har gjennomført for Findus viser at nordmenn kaster fryst mat av to hovedgrunner: Mangel på plass og UFOer. Og ofte er det en ond sirkel hvor UFOer som bor i fryserene våre leder til plassmangel. Hvis du klarer å bryte denne sirkelen kan du forhindre både matsvinn og unødvendig pengebruk.

Bare tenk på det. Om du hadde husket på den uåpnede rømmeboksen du frøs ned før hytteturen i oktober, hadde du kanskje ikke kjøpt en helt ny rømmeboks til fredagstacoen i november?

Dersom vi organiserer fryseren vår og holder riktig temperatur kan vi beskytte dem mot UFO-invasjon.

En fryser kan variere i størrelse og fasong, men disse tipsene og triksene gjelder alle.


Hvor kaldt?
Det anbefales å holde en temperatur på minst -18 grader. Mange frysere kommer med forskjellige nivåer, for eksempel 1-4, og bruksanvisningen som fulgte med har kanskje forsvunnet med tiden. Om du ikke har kontroll på nivåene og hva de innebærer, kan du feste et termometer i fryseren.

Hvordan skal fryseren organiseres?

  • Merk det du fryser ned med hva det er og holdbarhetsdato.

  • Sørg for å få ut all luft fra emballasjen før du fryser maten.

  • Sorter etter matgrupper, for eksempel: Frukt og grønt nederst, protein i midten og meieri, sauser/baser øverst.

Vi presenterer en “fryser-hack!”

Har du hørt om fryser-boka? Fryser-boka hjelper deg å holde oversikt over hva du har i fryseren til enhver tid. I boka noterer du matvaren og datoen før du putter den inn i fryseren, også kan du stryke ut varen fra listen når den brukes. Dermed kan du sjekke boka før du skriver handlelista, og kanskje ta en ekstra runde i fryseren om du ikke finner bolognesen ved første søk (den er jo ikke strøket ut, så den skal være der inne!).

Hvordan skal maten tines for å få den ferskest mulig?

Det anbefales å pakke varen i tett emballasje og la det tine i kaldt, rennende vann. Når maten er tint, skal du tilberede den så raskt som mulig. Husk at om du legger et kjøttstykke med utløpsdato dagen etter i fryseren, vil den kun være en dag fra utløp når du tiner den igjen. Tiden fryses kanskje, men den tines også.

Hvor lang holdbarhet har de ulike matvarene?
Visste du at det er forskjell på holdbarheten hos fryst fisk og kjøtt? Og at holdbarheten også varierer utfra hvor magert produktene er? Hele kjøttstykker eller fisk har lengre holdbarhet enn deig, farse, pålegg, fiskebiter osv. Grønnsaker holder lenge, men de blir tørrere etter ca. 4-5 måneder om de ikke forvelles først. Det skal litt til før fryst mat blir dårlig eller farlig, men smaksopplevelsen blir ikke like god som hvis du holder deg innenfor “fryser -holdbarhetstiden.” Som med all mat, bruk sansene: se, lukt og smak først.

Matprat har laget en fin oversikt over holdbarhet for ulike produkter.

Et siste tips..
Spis deg ut av fryseren før påsken, 17. mai, bursdager, jul, nyttårsaften, konfirmasjoner! Det blir fort behov for litt ekstra plass i fryseren etter en stor begivenhet:)

Lykke til, vi håper du finner en spennende UFO som du kan glede deg over underveis – for eksempel noe frossen spinat du kan lage deilig spinatsuppe av;)

Benedicte Randers

Matredder