Verdens vanndag: Matsvinn er også vannsvinn

a year ago

Visste du at landbruket står for 70 prosent av verdens vannforbruk? Eller at det kreves 3000 liter vann for å produsere en 200 grams biff? Og visste du at en tredjedel av all mat som produseres ender opp som matsvinn?

I dag er det verdens vanndag. Denne FN-dagen har som mål å skape oppmerksomhet rundt mangelen på rent drikkevann. Vann er en knapp ressurs mange steder i verden, og så mange som 2,1 milliarder mennesker mangler tilgang til rent drikkevann. 

I Norge er vi ikke vant til å oppleve vannmangel på kroppen. I fjor sommer fikk vi en liten smakebit på hva vi kan vente oss fremover etterhvert som klimaendringene får større konsekvenser også her. Allikevel var tørken og den påfølgende vannmangelen beskjeden i forhold til hva mange opplever andre steder i verden.

Det meste av nordmenns vannforbruk skjer i andre land, gjennom import av mat og fôr til husdyr.

I Framtiden i våre henders rapport «Vår vannkrevende mat» kommer det frem at det meste av nordmenns vannforbruk skjer i forbindelse med mat- og fôrproduksjon i andre land. Når vi importerer mat til oss selv og til husdyra våre importerer vi også vann – ofte fra steder hvor mange opplever vannmangel.

Hvis vi vil redusere forbruket vårt av de stadig knappere vannressursene må vi være bevisste på hvor stort vannavtrykk maten vi spiser har og hva slags konsekvenser vannbruken har for dem som lever i områdene vi importerer maten fra. Rapporten konkluderer med at vi må spise mat som krever mindre vann å produsere – mer plantebasert og mindre kjøtt og melkeprodukter. Men like viktig er det å spise opp maten. På verdensbasis ender en tredjedel av all mat som produseres opp som matsvinn, og i Norge kaster vi minst 385 000 tonn mat hvert eneste år. Det er en enorm sløsing av vannressursene.

"Vi må spise mat som krever mindre vann å produsere – mer plantebasert og mindre kjøtt og melkeprodukter. Men like viktig er det å spise opp maten."

Det kreves 158 liter vann for å produsere én banan. Hver dag kastes det rundt 60 000 bananer i norske butikker. Det betyr en sløsing på nesten 9,5 millioner liter vann hver eneste dag – kun i form av banansvinn i norske butikker! Her kan vi alle bidra ved å velge de single og brune bananene. Er de så brune at de ikke frister, kan de forvandles til banankake, muffins, pannekaker eller smoothie.

2,1 milliarder mennesker mangler tilgang til rent drikkevann ifølge FN. Klimaendringene vil føre til at vann blir en enda knappere ressurs fremover.

Åtte til ti prosent av verdens klimagassutslipp kommer fra produksjon av mat som aldri blir spist. Disse utslippene er med på å skape klimaendringene, som igjen fører til at vann vil bli en enda knappere ressurs fremover. Men skal vi stoppe matsvinnet er det ikke nok å lage bananpannekaker av de brune bananene – vi må ta vare på all maten. Svinnet må reduseres i alle ledd fra produksjon, grossist, butikk og servering til hjemme hos oss selv. Den største andelen av det kartlagte matsvinnet i Norge skjer faktisk i hjemmene våre, så her kan alle gjøre en stor innsats rett og slett ved å spise opp maten vi kjøper.

Når 70 prosent av verdens vannforbruk skjer i landbruket og en tredjedel av maten ikke spises, står matsvinnet for over 20 prosent av vannforbruket. Det er helt vilt at vi bruker så mye vann på å produsere noe som ikke kommer til nytte, når vannmangel allerede er et stort problem for mange. Å spise opp maten er et godt sted å starte hvis vi vil bruke mindre vann i solidaritet med dem som ikke har nok, både nå og i fremtiden. For matsvinn er også vannsvinn!

Hanne Johansen
Matredder og kommunikasjonsrådgiver

Last ned appen

Last ned appen og bli med i kampen mot matsvinn i dag! Last ned til iPhone eller Android.

App Store
Google Play