Rapport om nordmenns matvaner i koronakrisen

Basert på en undersøkelse med 1061 respondenter gjennomført av Norstat på vegne av Too Good To Go

App Store Google Play

Denne våren har Norstat gjennomført en undersøkelse blant 1061 respondenter på vegne av Too Good To Go. Vi ville finne ut hvordan matvanene våre endres når samfunnet går gjennom dramatiske endringer, nærmest over natten. Her kan du lese sammendraget fra rapporten vår og laste hele rapporten ned gratis dersom du er interessert i å lære mer.

LAST NED

Vær oppmerksom på at noen sider noen ganger ikke vises i forhåndsvisningen. Da vil det hjelpe å laste ned dokumentet og åpne det på din datamaskin

---

SAMMENDRAG

Denne rapporten har gitt oss ny innsikt om nordmenns matvaner og holdninger til mat. I koronaens tid. Hvorfor er dette interessant? Normalt snakker vi i Too Good To Go mest om matredding – altså hvor mye overskuddsmat som norske forbrukere og våre samarbeidspartnere redder fra å ende opp som svinn. Hele 3 millioner måltider er reddet gjennom appen siden Too Good To Go kom til Norge i 2016. Det er vi kjempestolte av, og det skal vi fortsette å fortelle om. Men den siste tiden har vært litt spesiell, og vi tenker at vi kan lære noe av den.

Noe av det mest interessante som kommer frem i undersøkelsen er kanskje følgende: Det er positive holdningsendringer på gang. Ikke bare litt, ifølge respondentene selv. Først og fremst virker det som at folk har fått en økt respekt for mat og dem som skaffer oss maten. Holdningsendringer er spennende fordi de ofte er første steg på vei til større adferdsendringer. Og dette trengs, for fortsatt kaster vi altfor mye mat, selv om vi sier at vi har et bevisst forhold til dette.

Er det håp? Funnene kan tyde på det. Svært mange sier at de er blitt mer bevisste på at handlinger de gjør som enkeltperson er viktige for å løse store kriser på samfunnsnivå. Det er gode nyheter med tanke på bekjempelsen av matsvinn. Som nevnt tidligere er vi nødt til å få med oss enda flere forbrukere, dersom vi skal få bukt med matsvinnet. Ikke minst må vi snakke til de unge, noe funnene gir sterke indikasjoner på.

Når det er sagt: Kreativiteten blomstrer på kjøkkenet! Også blant de unge. Dette er definitivt en positiv ringvirkning av koronakrisen. Ekstra gøy er det at vi er blitt flinkere til å utnytte rester, for det er også en måte å unngå matsvinn på. Vi er ikke engang lei av matlaging, etter månedsvis med mye tid hjemme. Kanskje ønsker vi å ha mer tid til dette når hverdagen er tilbake til normalen? Samtidig er det jo ingen tvil om at mange har gledet seg til å gå ut og spise igjen. La oss håpe at de også gjør alvor av dette i tiden fremover, dersom økonomien tillater det, for det er nå spisestedene trenger oss.

Med ønske om en god sommer!

 

Last ned