14-16 år

Undervisningspakke for aldersgruppe 14-16

Ved å lære unge elever om matsvinn på en underholdende og nyskapende måte vil de kunne tilegne seg kunnskapen som er nødvendig for å forandre fremtiden til jorda vår. Derfor har vi utviklet en undervisningspakke for elever i aldersgruppen 14-16 år, med et spesielt fokus på matsvinn. Hvordan oppstår matsvinn og hva kan vi gjøre for å redusere det?

I denne pakken får elevene svar på de mest vanlige spørsmålene om matsvinn. De får også førstehåndserfaring med matsvinn i sitt nærmiljø og nyttig kunnskap om hvordan de kan håndtere matsvinn på best mulig vis. Pakken inneholder oppgaver, artikler, case-studier, quizer og mye mer som lar elevene bruke fantasien i arbeidet med et tema som angår oss alle. 

Etter å ha jobbet med undervisningsmateriellet vil elevene ha bred kunnskap om hvordan man reduserer matsvinn i hjemmet, ideer til nye metoder for å gjøre en forskjell. De vil dessuten ha muligheten til å evaluere egen læring og tenke over veien videre.

Det er mulig å gå gjennom hele pakken i rekkefølge eller plukke og velge fritt.




Bananens reise 

Kategori: Hvor kommer maten fra?

Varighet: 45 min

Bananen reiser langt fra jord til bord. Denne oppgaven lærer elevene om ferden til bananen på underholdende og lærerik måte.

Elevene må kombinere beskrivelsene med de riktige illustrasjonene og sette dem i kronologisk rekkefølge.


Last ned lærerveiledningen

Last ned elevmateriell




Verdikjeden for mat

Kategori: Hvor kommer maten fra?

Varighet: 60 min

Reisen til maten fra produksjon til spisebord kalles verdikjeden for mat.

I våre dager transporteres maten over større avstander på tvers av kontinenter. Det betyr at forbrukerne er stadig fjernere fra kilden, og at verdikjeden blir lengre og mer oppstykket. Under læringen om matsvinn er det viktig å forstå hvor maten kommer fra.


Last ned lærerveiledningen

Gå til artikkelen

Last ned plakaten




The FAQ

Kategori: Hva er matsvinn?


Er du nysgjerrig på matsvinn, matredderbevegelsen og Too Good To Go?


Gå til ofte stilte spørsmål




Matsvinnplakaten

Kategori: Hva er matsvinn?

Varighet: 25 min

Plakaten illustrerer noen av konsekvensene matsvinn har for samfunnet vårt, og hva vi kan gjøre for å redusere matsvinnet i hjemmet.

Vi har lagt ved to veiledninger for hvordan denne plakaten kan brukes i undervisningen. 


Last ned lærerveiledningen

Last ned plakaten




Matsvinn, et globalt problem

Kategori: Hva er matsvinn?

Varighet: 90-120 min

Hva er egentlig matsvinn? Denne artikkelen oppsummerer den viktigste informasjonen om matsvinn og hvordan matsvinn oppstår i løpet av verdikjeden for mat.

Elevene får sjansen til å tenke nytt og kreativt og snakke sammen om hvordan de kan gjøre en forskjell. De får også muligheten til å evaluere egen læring.


Last ned lærerveiledningen

Gå til artikkelen

Gå til oppgavearket




Matsvinnquiz

Kategori: Hva er matsvinn?

Varighet: 25 min

Hvor mye vet du om matsvinn?

Ta denne quizen for å finne ut hvor mye du egentlig vet, og lær om matsvinn på en morsom måte!


Gå til quizen




Tøm kjøleskapet

Kategori: Matsvinn i hjemmet

Varighet: Introduksjon – 15 min. Selve oppgaven – en uke eller mer.

En flott måte å innlede et prosjekt eller kurs om matsvinn på.

Elevene må i samarbeid med familien sin spise opp all maten i kjøleskapet før de handler mer mat. Høres det enkelt ut? Det er faktisk mye vanskeligere enn det høres ut, men det er gøy å prøve!


Last ned lærerveiledningen




Kartlegg matsvinnet ditt

Kategori: Matsvinn i hjemmet

Varighet: Introduksjon – 15 min. Selve oppgaven – en uke eller mer.

En flott måte å innlede et prosjekt eller kurs om matsvinn på.

Denne øvelsen går ut på å gjøre elevene (og familien) oppmerksomme på at mesteparten av matsvinnet skjer i hjemmet.

Dette er den letteste av to hjemmeoppgaver. Den krever ikke at familien endrer vanene sine og er derfor lettere å gjennomføre enn “Tøm kjøleskapet”.


Last ned lærerveiledningen

Last ned matsvinnloggen



Restefest

Kategori: Arbeid med matsvinn

Varighet: 60-120 min (eller mer, avhengig av hvilke og hvor mange oppskrifter som brukes)

Vi har alle mat som ligger gjemt bakerst i fryseren eller som ligger og råtner på kjøkkenbenken. Ved hjelp av disse oppskriftene får elevene brukt mat som ofte ender i søpla.

Vi har samlet 11 enkle og gode oppskrifter.


Last ned lærerveiledningen

Last ned "Kjekt å vite"

Last ned oppskrifter



Norske videopresentasjoner på vei


Det globale matsvinnproblemet

Kategori: Arbeid med matsvinn - på engelsk

Varighet: Et par dager eller uker (avhengig av presentasjonsform)

Klar for en utfordring?

Too Good To Gos administrerende direktør, Mette Lykke, forklarer matsvinnproblemet og hva vi ønsker din hjelp til.


Last ned lærerveiledningen

Se casen




Evalueringsskjema 

Kategori: Hva kan jeg nå?

Varighet: 30 min

Hva har du lært og hva er veien videre?

Dette er spørsmålene vi prøver å hjelpe klassen med å besvare gjennom en interaktiv PDF som enkelt kan deles med elevene.


Last ned lærerveiledningen

Last ned evalueringsskjemaet