14-16 år
Undervisningspakke for aldersgruppe 14-16
Ved å lære unge elever om matsvinn på en underholdende og nyskapende måte vil de kunne tilegne seg kunnskapen som er nødvendig for å forandre fremtiden til jorda vår. Derfor har vi utviklet en undervisningspakke for elever i aldersgruppen 14-16 år, med et spesielt fokus på matsvinn. Hvordan oppstår matsvinn og hva kan vi gjøre for å redusere det?
I denne pakken får elevene svar på de mest vanlige spørsmålene om matsvinn. De får også førstehåndserfaring med matsvinn i sitt nærmiljø og nyttig kunnskap om hvordan de kan håndtere matsvinn på best mulig vis. Pakken inneholder oppgaver, artikler, case-studier, quizer og mye mer som lar elevene bruke fantasien i arbeidet med et tema som angår oss alle.
Etter å ha jobbet med undervisningsmateriellet vil elevene ha bred kunnskap om hvordan man reduserer matsvinn i hjemmet, ideer til nye metoder for å gjøre en forskjell. De vil dessuten ha muligheten til å evaluere egen læring og tenke over veien videre.
Det er mulig å gå gjennom hele pakken i rekkefølge eller plukke og velge fritt.
Bananens reise
Kategori: Hvor kommer maten fra?
Varighet: 45 min
Bananen reiser langt fra jord til bord. Denne oppgaven lærer elevene om ferden til bananen på underholdende og lærerik måte.
Elevene må kombinere beskrivelsene med de riktige illustrasjonene og sette dem i kronologisk rekkefølge.
Verdikjeden for mat
Kategori: Hvor kommer maten fra?
Varighet: 60 min
Reisen til maten fra produksjon til spisebord kalles verdikjeden for mat.
I våre dager transporteres maten over større avstander på tvers av kontinenter. Det betyr at forbrukerne er stadig fjernere fra kilden, og at verdikjeden blir lengre og mer oppstykket. Under læringen om matsvinn er det viktig å forstå hvor maten kommer fra.
The FAQ
Kategori: Hva er matsvinn?
Er du nysgjerrig på matsvinn, matredderbevegelsen og Too Good To Go?
Matsvinnplakaten
Kategori: Hva er matsvinn?
Varighet: 25 min
Plakaten illustrerer noen av konsekvensene matsvinn har for samfunnet vårt, og hva vi kan gjøre for å redusere matsvinnet i hjemmet.
Vi har lagt ved to veiledninger for hvordan denne plakaten kan brukes i undervisningen.
Matsvinn, et globalt problem
Kategori: Hva er matsvinn?
Varighet: 90-120 min
Hva er egentlig matsvinn? Denne artikkelen oppsummerer den viktigste informasjonen om matsvinn og hvordan matsvinn oppstår i løpet av verdikjeden for mat.
Elevene får sjansen til å tenke nytt og kreativt og snakke sammen om hvordan de kan gjøre en forskjell. De får også muligheten til å evaluere egen læring.
Matsvinnquiz
Kategori: Hva er matsvinn?
Varighet: 25 min
Hvor mye vet du om matsvinn?
Ta denne quizen for å finne ut hvor mye du egentlig vet, og lær om matsvinn på en morsom måte!
Tøm kjøleskapet
Kategori: Matsvinn i hjemmet
Varighet: Introduksjon – 15 min. Selve oppgaven – en uke eller mer.
En flott måte å innlede et prosjekt eller kurs om matsvinn på.
Elevene må i samarbeid med familien sin spise opp all maten i kjøleskapet før de handler mer mat. Høres det enkelt ut? Det er faktisk mye vanskeligere enn det høres ut, men det er gøy å prøve!
Kartlegg matsvinnet ditt
Kategori: Matsvinn i hjemmet
Varighet: Introduksjon – 15 min. Selve oppgaven – en uke eller mer.
En flott måte å innlede et prosjekt eller kurs om matsvinn på.
Denne øvelsen går ut på å gjøre elevene (og familien) oppmerksomme på at mesteparten av matsvinnet skjer i hjemmet.
Dette er den letteste av to hjemmeoppgaver. Den krever ikke at familien endrer vanene sine og er derfor lettere å gjennomføre enn “Tøm kjøleskapet”.
Restefest
Kategori: Arbeid med matsvinn
Varighet: 60-120 min (eller mer, avhengig av hvilke og hvor mange oppskrifter som brukes)
Vi har alle mat som ligger gjemt bakerst i fryseren eller som ligger og råtner på kjøkkenbenken. Ved hjelp av disse oppskriftene får elevene brukt mat som ofte ender i søpla.
Vi har samlet 11 enkle og gode oppskrifter.
Norske videopresentasjoner på vei
Det globale matsvinnproblemet
Kategori: Arbeid med matsvinn - på engelsk
Varighet: Et par dager eller uker (avhengig av presentasjonsform)
Klar for en utfordring?
Too Good To Gos administrerende direktør, Mette Lykke, forklarer matsvinnproblemet og hva vi ønsker din hjelp til.
Evalueringsskjema
Kategori: Hva kan jeg nå?
Varighet: 30 min
Hva har du lært og hva er veien videre?
Dette er spørsmålene vi prøver å hjelpe klassen med å besvare gjennom en interaktiv PDF som enkelt kan deles med elevene.