Matsvinn – Oppgaveark
Oppgaveark
Vi må gå sammen for å bekjempe matsvinn og redusere den negative effekten det har på miljøet
70% av vannet i verden blir brukt i landbruket landbruket, og bare 10% i husstander. Så ved å kaste en tredjedel av all maten som produseres, sløser vi også en tredjedel av vannet (og andre ressurser) som ble brukt til å produsere den.
Problemet krever handling i alle ledd av verdikjeden for mat. Myndigheter, produsenter, grossister og forbrukere har alle et ansvar for å redusere matsvinnet for å nå Bærekraftsmål 12.3.
Arbeidsspørsmål
- Hvilket ledd i verdikjeden ville du fokusert på? Hva ville du gjort?
- Hvem er ansvarlig for å skape endring?
Ifølge nyere forskning fra Boston Consulting Group har matsvinnet fra husstander den største økonomiske påvirkningen.
Hvis maten kommer helt fram til forbrukerne, men likevel ender opp i søpla, er det mye ressurser som blir brukt til ingen nytte, som energi, vann, plantevernmidler og drivstoff.
Too Good To Go samler matreddere i kampen mot matsvinn, ved hjelp av en app som setter forbrukere i kontakt med butikker og spisesteder som har mat til overs.
Vårt ønske er at alle skal bli med å redusere matsvinn. Appen vår gjør det veldig enkelt å gjøre en god gjerning og til gjengjeld få noe godt å spise. Dette er noe alle parter vinner på: Forbrukerne får god mat til en rimelig penge, partnerne våre reduserer matsvinnet sitt og når ut til nye kunder, og miljøet blir mindre belastet. Vinn-vinn-vinn!
Lær mer om hvordan det fungerer i denne videoen: The food waste revolution.
Vi samarbeider også med skoler, universiteter og bedrifter for å finne løsninger for å redusere matsvinn i større skala.
Arbeidsspørsmål
- Hvordan tror du bedrifter og myndigheter kan hjelpe forbrukere å endre vanene sine når det kommer til matsvinn?
- Hvordan kan en bedrift som Too Good To Go arbeide med matsvinn i husstander?
- Bruk fantasien: Hvem bør Too Good To Go samarbeide med for å håndtere matsvinn i hjemmene til målgruppa di? (f.eks. Siemens har utviklet et spesielt kjøleskap hvor maten holder seg fersk lengre)
Finn hjelp, informasjon og nyttige ressurser her: Kunnskapsbanken