FN slår matalarm. Slik bidrar du til å redusere matsvinnet

a year ago

FN slår matalarm: Måten vi produserer og konsumerer mat på er ikke bærekraftig. Et av de største problemene er matsvinn – opp mot 1/3 av maten som produseres blir aldri spist.

Nylig la FNs klimapanel frem sin nyeste rapport, som tar for seg arealbruk og matproduksjon. Den understreker at hvis vi skal nå klimamålene, så må vi endre måten vi produserer mat på og hva vi spiser. Ikke minst må vi ta vare på den maten som produseres. 25 – 30 prosent av all maten som produseres i verden ender nemlig opp som matsvinn – en enorm sløsing av ressurser.

- Her i Norge kaster vi minst 385 000 tonn mat hvert år – nok til å mette nesten 800 000 mennesker. Når vi kaster mat, sløser vi ikke bare med mat som kunne ha blitt spist, vi sløser også med alle ressursene som ligger bak det å produsere denne maten. Å ta vare på maten er derfor et utrolig viktig miljøtiltak, forteller Hanne Johansen, pressekontakt i Too Good To Go.

Nær en tredjedel av all maten som produseres ender opp som matsvinn - et enormt miljøproblem.

Too Good To Go er bevegelse av engasjerte matreddere, en holdningskampanje i kampen mot matsvinn og en app som bidrar til at mat havner i magen og ikke i søpla. Appen knytter butikker og spisesteder med mat til overs sammen med folk som ønsker å redde maten til redusert pris, og har siden oppstart i 2016 sørget for at over to millioner måltider har blitt reddet fra å bli matsvinn.

Johansen forteller at over halvparten av det kartlagte matsvinnet i Norge skjer hjemme hos oss selv. Det betyr at vi alle kan være en viktig del av løsningen.

- Heldigvis er det enkelt å gjøre noe med matsvinnproblemet på hjemmebane – så her kan vi alle være en viktig del av klimaløsningen ved å ta noen enkle grep!

Her er ti matreddertips fra Too Good To Go:

  • Vær smart på butikken. Ha en plan for handleturen, og ikke kjøp mer enn du kan spise opp.
  • Ha oversikt i kjøleskapet. Lag en egen boks til mat som må spises snart.
  • SE - LUKT – SMAK. Best før betyr ikke nødvendigvis dårlig etter.
  • Bruk fryseren smart. Frys mat du ikke skal spise med en gang.
  • Restelunsj i matpakken. Middagsrester er perfekt som lunsj neste dag.
  • Restetorsdag! Ha en fast restedag hver uke dedikert til å spise opp maten.
  • Bruk det du har hjemme. Ris til overs fra i går? Da blir et stekt ris til middag i dag!
  • Slappe grønnsaker? De kan bli freshe igjen hvis de legges i kaldt vann en stund.
  • Hjelp butikkene. Kjøp nedsatte datovarer, redd single bananer og myke tomater og bruk Too Good To Go-appen.
  • Vær kreativ! Tørt brød kan ristes, brune bananer blir digge i pannekaker og bare fantasien setter grenser for hva du kan ha i en smoothie.

Ta gjerne kontakt ved spørsmål eller for ytterligere kommentarer om matsvinn. Vi i Too Good To Go jobber hver dag for at mat skal havne i magen og ikke i søpla, både i matbransjen og på hjemmebane, og løftes ofte frem som en vellykket vinn-vinn klimaløsning av CICERO senter for klimaforskning og andre som jobber med klima- og miljøspørsmål.

Lene Kallum, Pressekontakt

E-post: [email protected]

Too Good To Go Norge AS

Tordenskiolds gate 2

MESH

0160 Oslo

Norway