Derfor bør matredding være ditt viktigste nyttårsforsett i år - her er de beste tipsene!

a year ago

Mange har nyttårsforsetter som går ut på å leve grønnere i 2020. Å redusere matsvinn er et av de aller enkleste og mest effektive tiltakene man kan gjøre for å spare både miljøet og lommeboka, melder matredderne i Too Good To Go.

- Vi håper at 2020 er året hvor det å ta vare på maten blir en like stor selvfølge som det å pante flasker. Matsvinn er en av de aller største miljøutfordringene vi står overfor, og et tema som allerede opptar mange. Over halvparten av det kartlagte matsvinnet i Norge skjer i hjemmene våre, så her har vi alle mulighet til å gjøre en stor forskjell og inspirere hverandre til å bli matreddere. Med noen enkle grep kan du spare både miljøet og lommeboka for en unødvendig belastning, forteller Hanne Johansen, matredder og kommunikasjonsrådgiver i Too Good To Go.

En tredjedel av all mat som produseres i verden ender opp som matsvinn, og i Norge kaster vi minst 385 000 tonn mat hvert eneste år - nok til å mette 800 000 mennesker.

- Når vi kaster mat, sløser vi ikke bare med mat som kunne ha blitt spist. Vi sløser også med alle ressursene som går med til å produsere maten. Ifølge FN står matsvinn for minst åtte prosent av de globale klimagassutslippene, og 30 prosent av verdens jordbruksarealer brukes til å produsere mat som aldri blir spist – et område på størrelse med Kina. Å sørge for at maten som produseres havner i magen og ikke i søpla er derfor et utrolig viktig miljøtiltak, for da kan vi på sikt også produsere mindre, sier Johansen.

FNs bærekraftsmål har et eget delmål om å halvere matsvinnet innen 2030.

Too Good To Go sine ti beste tips for å unngå matsvinn

  • Vær smart på butikken. Ha en plan for handleturen, og ikke kjøp mer enn du kan spise opp.
  • Ha oversikt i kjøleskapet og pass på temperaturen. Ha en egen hylle eller boks til mat som må spises snart. Kjøleskapet skal holde mellom to og fire grader - da øker holdbarhetstiden.
  • Se - lukt – smak. Best før betyr ikke nødvendigvis dårlig etter.
  • Bruk fryseren smart. Frys mat du ikke rekker å spise opp.
  • Restelunsj i matpakken. Middagsrester er perfekt som lunsj neste dag.
  • Restetorsdag. Ha en fast restedag hver uke dedikert til å spise opp maten.
  • Bruk det du har hjemme. Ris til overs fra i går? Da blir et stekt ris til middag i dag!
  • Slappe grønnsaker? De kan bli friske igjen hvis de legges en stund i kaldt vann.
  • Hjelp butikkene. Kjøp nedsatte datovarer og gårsdagens brød, velg maten med kortest holdbarhet hvis du skal spise den snart, redd single bananer og bruk Too Good To Go-appen.
  • Vær kreativ! Tørt brød kan ristes, brune bananer blir digge i pannekaker og bare fantasien setter grenser for hva du kan ha i en smoothie. Hent inspirasjon ved å følge Spis opp maten, Too Good To Go m.fl. i sosiale medier og besøk Matvetts bruk opp-leksikon på nett!


Too Good To Go

Too Good To Go

er en bedrift som jobber for å redusere matsvinn. Gjennom Too Good To Go-appen knytter de butikker og spisesteder som har mat til overs sammen med folk som ønsker å redde maten til redusert pris.

I Norge samarbeider Too Good To Go med over 1800 butikker og spisesteder over hele landet. Over 950 000 nordmenn har lastet ned og registrert en bruker i appen, og siden oppstart i 2016 har over 2,6 millioner måltider har blitt reddet fra å ende opp som matsvinn.

Ønsker du en oversikt over hvilke spisesteder som redder mat med Too Good To Go og hvor mange måltider som har blitt reddet i ditt område? Ta kontakt!

Too Good To Go jobber også mot matsvinn gjennom politisk påvirkning, holdningskampanjer og undervisning, og lanserte nylig en Kunnskapsbase om matsvinn. 

Lene Kallum, Pressekontakt

E-post: [email protected]

Too Good To Go Norge AS

Tordenskiolds gate 2

MESH

0160 Oslo

Norway