Ekspertenes matreddertips for julen

7 months ago

Noe av det beste med julen er selvfølgelig all den gode maten. Men hva skjer når vi hamstrer kjøleskapet fullt, baker og lager mer mat enn ellers, byr inn til middagsselskaper og spiser borte annenhver dag, og når mye av maten vi lager samtidig er sesongmat som ikke er like spennende etter nyttår? 

Da havner ekstra mye av maten i søpla. I løpet av juledagene kaster vi nemlig mer mat enn ellers i året, og nesten fire av ti nordmenn innrømmer at de kaster for mye mat i jula. Hovedårsakene som oppgis er dårlig planlegging slik at man handler inn for mye, og at det blir mye rester man ikke får spist. 

Heldigvis kan man med noen enkle grep og litt kreativitet på kjøkkenet unngå at den deilige julematen havner i søpla. Visste du for eksempel at tørre julekaker kan forvandles til fantastiske desserter? At nøttestek smaker ekstra godt når den ikke er helt fersk? Eller at pinnekjøtt er skikkelig digg i vaffel? Her kommer julematreddertips fra Spis opp maten, Vegetarbloggen, Kjartan Skjelde, Det søte liv og Jimmi Øien!

Pinnekjøtt i vaffel?! Tips fra Spis opp maten

Mette Nygård Havre er selveste dronninga av matredding. Hun står bak Spis opp maten og jobber på fulltid for å inspirere nordmenn til å bli matreddere. Her deler hun sine beste tips for julen, og sin favorittoppskrift med julerestemat: Pinnekjøtt i vaffel!

Mettes fem beste matreddertips for julen

  • Planlegg julematen før du gjør innkjøp. Sjekk hva du har og hva du må handle inn.

  • Husk at du ikke trenger å kjøpe inn ferske ingredienser til alt i julen. Du kan fint bruke opp det du har stående i kjøleskapet. Har noe passert best-før-dato så bruk sansene. Se, lukt og smak!

  • Inviter familie og venner på restefest.

  • La matredding bli et tema i julen.
  • Rester av julemat er supergodt å spise i romjulen. Pass på at du har ledige bokser og syltetøyglass som du kan oppbevare restene i. Oppbevar dem i kjøleskap som har en temperatur mellom 2-4 grader. Da holder maten seg i flere dager i kjøleskapet.

Oppskrift: Pinnekjøtt i vaffel

Man trenger ikke spise den samme retten flere dager på rad for å få spist opp restene - med litt kreativitet kan man spise både spennende og variert med julemiddagen som utgangspunkt. Prøv f.eks. pinnekjøtt i vaffel! Skeptisk? Mette lover at dette er skikkelig digg! Denne oppskriften kan også brukes til rester av ribbe eller andre typer julekjøtt. 

Pinnekjøtt i vaffel. Foto: Christin Eide.

Ingredienser:

2 egg
4 dl melk
2 ss rapsolje
1 ½ dl fint mel
1 ½ dl grovere mel
1 dl havregryn
½ ts salt
½ ts bakepulver

Rester av julekjøtt, kuttet i biter
Smøreost med nøytral smak

Fremgangsmåte:

Steik vaflene. Finn frem kjøttrestene og kutt dem i biter. Finn frem en nøytral smøreost og smør på vaffelen. Fyll deretter på med pinnekjøtt og gjerne et grønt salatblad eller to. Ta med på tur eller spis til lunsj eller sen julefrokost.

Nøttestek er best som rest! Tips fra Vegetarbloggen

Mens Mette er dronninga av matredding, er Mari Hult dronninga av vegetarmat. Hun driver nemlig Vegetarbloggen, Norges mest leste vegetar-/veganblogg. Som veganere flest spiser hun nøttestek på julaften, og da er det jo flaks at favorittretten hennes å spise rester av nettopp er nøttestek!

Samme stek til jul og påske

- Det beste å gjøre restemat av er nøttestek! Jeg pleier å steke hele steken på julaften. Det jeg ikke spiser skjærer jeg i skiver. Jeg pakker dem inn og legger noen i kjøleskap (holder seg 2-3 dager) og noen i fryseboks (holder seg i alle fall til påske). Da har jeg god middag til romjulen i kjøleskapet, og til nyttår og påskeaften (for eksempel) i fryseren, forteller Mari. 

Tilberedning av nøttestekskivene: Stek i olje på medium til høy varme, til du får gyllen stekeskorpe. - Da blir steken faktisk enda bedre enn rett ut av ovnen på julaften!

Stekte nøttestekskiver gjør seg også godt på brødskiva til julelunsjen.

Skikkelig god restefestmat: Fryst nøttestek som tines og varmes opp i stekepanna. Foto: Erik Sæter Jørgensen.


Lutefisk + salat = sant! Tips fra kokk Kjartan Skjelde


Hvis du ikke spiser nøttestek til jul, er sjansen stor for at pinnekjøtt, lutefisk eller ribbe står på menyen. Sjansen er også stor for at du har laget litt for mye. Så hva gjør du med restene?

Kjartan Skjelde driver to av Stavangers mest anerkjente restauranter, Tango og Fish & Cow. I tillegg har han vært programleder for Masterchef og Camp Kulinaris, og med på å ta gull for det norske kokkelandslaget. Da vi spurte han hva han lager av restene etter pinnekjøttmiddagen, lutefiskmiddagen og ribbemiddagen, tok har utfordringen på strak arm. Her er hans beste tips:

Pinnekjøttpaté

Kjartans favorittmåte å bruke opp pinnekjøttrester på er å forvandle det til luksuspaté. Veldig enkelt, og veldig godt! Slik gjør du: Spar på fettet fra tilberedningen av pinnekjøttet. Kjør overskuddet av kjøttet i en hurtigmikser sammen med fettet, så får du en deilig paté som er perfekt å ha som pålegg på knekkebrød til julelunsjen.

Lutefisksalat

Lei av tung julemat? Bruk lutefiskrestene i en salat, tipser Kjartan. Begynn med å lage en baconvinaigrette av olivenolje, eddik, sennep og finhakket løk, og bland inn restene av bacontilbehøret fra lutefiskmiddagen. Vend vinaigretten inn i en blanding av lutefiskflak, hjertesalat og krutonger. 

Ribbe på brødskiva

Her trenger du ingen oppskrift, svarer Kjartan på spørsmålet om hva han lager av overskuddsribbe. - Det er lite som slår ribbe som pålegg på brødskiva i romjula!

Både overskuddeslutefisken og resten av bacontilbehøret gjør seg godt i en salat.


Lag noe godt av kakerestene! Tips fra Det søte liv

Nyttårsaften har passert og du begynner å bli litt lei av julekaker. Men kakeboksene er fortsatt halvfulle. Kjenner du deg igjen? Skjer dette år etter år, kan det være lurt å bake et par slag mindre eller gå for mindre porsjoner i år. Men om det allikevel skulle være kaker til overs som blir tørre eller kjedelige, er det allikevel håp!

Kristine Ilstad driver bloggen Det søte liv, og er rå på både julekaker og all annen bakst. Her er fem gode tips fra Kristine til hvordan du kan passe på at all julebaksten spises opp, inkludert noen restekakeoppskrifter som ser helt fantastiske ut:

  • Selv om det skulle være kaker til overs etter julen, er det absolutt ingen grunn til å kaste. For det første kan mye oppbevares og spises senere. Julen varer jo som kjent til påske, og det gjelder i hvert fall alt av småkaker. Oppbevar dem i tett kakeboks eller fryseren, så har de lang holdbarhet. Det aller meste av myke kaker og gjærbakst kan oppbevares i fryseren og hentes frem senere, så ingen grunn til å kaste dette heller. 

  • Dersom man har lyst til å gjøre noe videre med kakene man har til overs, og ikke bare oppbevare dem til senere, er det flere ting man kan gjøre. Tørre småkaker (pepperkaker og andre julekaker) kan for eksempel knuses til smuler i en food prosessor. Disse smulene kan blandes med smeltet smør og kjeksmassen man får da er supert egnet som bunn i for eksempel en ostekake. Se for eksempel denne oppskriften på mandarinostekake med pepperkakebunn

  • Det er også godt å brekke opp kjeks, eller å steke opp kjekssmuler med litt smør, og så legge dette lagvis med krem og bær som dessert (som tilslørte bondepiker og safarikake). Her er en oppskrift på safarikake med sjokoladekrem.

Pepperkaker forvandles til kjeksbunn i denne mandarinostekaken. Foto: detsoteliv.no.

  • En annen populær dessert som kan lages med skiver av brød eller formkake er brødpudding. Det gjør ikke noe om brød- eller formkakeskivene har blitt tørre, for de skal uansett dynkes bløte i en blanding av egg, melk og sukker før steking. Prøv for eksempel denne oppskriften på brødpudding med tørket frukt.

  • Kakesmuler av både tørre og myke kaker kan blandes med ostekrem, sjokoladekrem eller lignende for å lage baller som tres på pinne og dekoreres med smeltet sjokolade og pynt - populært kalt «cake pops». Smuler av myk sjokoladekake er spesielt godt egnet for å lage punsjeboller, som er spesielt populære hos barna. Her finner du oppskrift på rosa vanilje cake pops.

Juleresteomelett til frokost! Tips fra Rest-kjøkkensjef Jimmy Øien


En annen fantastisk matredder er Jimmy Øien. Han er kjøkkensjef hos Rest - en gourmetrestaurant i Oslo hvor alle rettene er basert på overskuddsmat! Når man driver en restaurant som baserer seg på restemat, så må man være skikkelig kreativ. Jimmy tok med seg kreativiteten da vi ba om hans beste restemat-tips for julen. Hos han står både juleresteomelett, rotmossuppe og pinnekjøttpaté på menyen - hvis det blir mat til overs, da.

Like viktig som å være kreativ med restene er det å handle smart, så man unngår å kjøpe inn for mye mat. Her har han også en godt tips på lur! 

Smart julehandel


Jimmys beste tips for å unngå å kjøpe inn for mye mat i jula er å handle inn i flere omganger fremfor å gjøre én storhandel før jul. Det er ikke så lett å beregne hvor mye man man kommer til å spise over en hel juleferie, så kjøp heller inn det du trenger til de første juledagene. Når butikkene åpner igjen etter andre juledag kan du se an hvor mye mat du har liggende, enten det er rester eller råvarer, og så ta en ny runde i butikken basert på det. 

Ta vare på ribbefettet

Ikke kast ribbefettet, det kan nemlig brukes til masse godt! For eksempel kan du konfitere grønnsaker i det senere i jula, du kan bytte det ut med smøret i en hollandaisesaus eller bruke det i hjemmelaget majones for ekstra god smak.

Pinnekjøttpaté #2

Det er ikke bare Kjartan Skjelde som er fan av pinnekjøttpaté. Jimmy tipser også om at pinnekjøttrestene kan forvandles til en deilig julepaté, ved å skrape kjøttet fra beinene og mikse det med krok i kjøkkenmaskin. Tilsett julete kryddere som nellik og stjerneanis, og gjerne hvitløk. Kjempegodt på brødskiva til frokost!

Frokostomelett med julemiddagens grønnsaker

Det som blir til overs av grønnsaker etter julemiddagen kan brukes som fyll i en frokostomelett dagen etter. Her kan du også tilsette ribbebiter eller annet du har til overs. Luksusfrokost!
 
Både rosenkål, erter og andre grønnsaker fra julemiddagen gjør seg godt i en omelett.


Fra rotmos til suppe

Rotmos til overs? Spe på med melk og kanskje litt fløte, så får du en deilig suppe til lunsj eller middag. Du kan også tilsette grønnsaksrester, og bruke stavmikser hvis du vil mikse de inn i suppa. Ribberester eller baconrester gjør seg godt som topping. Det meste passer i en suppe!


Risgrøt blir til riskrem

Har du laget for mye risgrøt? Bruk overskuddet til å lage riskrem, en perfekt dessert i jula. Blir det riskrem til overs holder den seg bra i kjøleskapet og kan fint spises en dag eller to etter. Spiser du riskrem flere dager på rad kan du bytte ut den tradisjonelle jordbærsausen med annen topping for variasjon - mandariner er for eksempel veldig godt til, og noe de fleste har liggende hjemme i jula. 

Inviter en matredder eller to hjem til deg i jula

Vårt favoritt-tips fra Jimmi er å invitere besteforeldre hjem i løpet av jula. «Besteforeldrene mine spiser hvertfall ALT, og er skikkelig flinke til å hjelpe meg å bli kvitt rester», sier Jimmy. Og vi er helt enige: besteforeldregenerasjonen er som regel helt rå på matredding. Og så er de jo som regel innmari hyggelige å ha på besøk, da! Kanskje du kan benytte anledningen til å be om deres beste matreddertips? 

Restene av rotmosen kan du lage suppe av!

God jul!

Husk: Det er helt innafor å kose seg med mye god mat i jula, så lenge julegildet havner i magen og ikke i søpla. Vi håper at ekspertenes tips har utstyrt deg med nok inspirasjon til å være en matredder også i jula. God jul fra oss i Too Good To Go!

Hanne Johansen
Matredder og kommunikasjonsrådgiver

Last ned appen

Last ned appen og bli med i kampen mot matsvinn i dag! Last ned til iPhone eller Android.

App Store
Google Play