10-13 år

Undervisningspakke for aldersgruppe 10-13

Vi tror at noe av det viktigste vi kan gjøre er å inspirere elever til å ta vare på kloden fra en ung alder. Derfor har vi utviklet en undervisningspakke, spesielt rettet mot aldersgruppen 10-13, som lærer elevene om mat og matsvinn.

Undervisningsmateriellet nedenfor gir muligheten til å ta med elevene på en ferd fra jord til bord, med et spesielt fokus på matsvinn – hvor det kommer fra, hva det er og hvordan vi kan bidra til å stoppe det.

Pakken inneholder oppgaver, quizer, plakater og oppskrifter som kan gjennomføres som et større prosjekt eller enkeltvis om ønskelig.

Vi har delt matsvinnet inn i fire kategorier, med tilhørende hjelpemidler for hver kategori.




Bananens reise

Kategori: Hvor kommer maten fra?

Varighet: 45 min

Bananen reiser langt fra jord til bord. Denne oppgaven lærer elevene om ferden til bananen på underholdende og lærerik måte.

Elevene må kombinere beskrivelsene med de riktige illustrasjonene og sette dem i kronologisk rekkefølge.


Last ned lærerveiledningen

Last ned elevmateriell




Verdikjeden for mat

Kategori: Hvor kommer maten fra?

Varighet: 60 min

Reisen til maten, fra produksjon til spisebord, kalles verdikjeden for mat.

I våre dager transporteres maten over større avstander på tvers av kontinenter. Det betyr at forbrukerne er stadig fjernere fra kilden, og verdikjeden blir lengre og mer oppstykket. Når man lærer om matsvinn er det viktig å forstå hvor maten kommer fra.


Last ned lærerveiledningen

Gå til artikkelen

Last ned plakaten




Matens reise

Kategori: Hvor kommer maten fra?

Varighet: 35 min

I dagligvarebutikkene finnes et utrolig utvalg av mat, men hvor kommer all denne maten fra? Når vi går i butikken tenker vi vanligvis ikke så mye over hvor den kommer fra eller hvor langt den har reist for å komme dit. Denne oppgaven går ut på å fargelegge landene hvor de ulike produktene kommer fra.


Last ned lærerveiledningen

Last ned elevmateriell




Matsvinnplakaten

Kategori: Hva er matsvinn?

Varighet: 25 min

Plakaten illustrerer noen av konsekvensene matsvinn har for samfunnet vårt, og hva vi kan gjøre for å redusere matsvinnet i hjemmet.

Vi har lagt ved to veiledninger for hvordan denne plakaten kan brukes i undervisningen.


Last ned lærerveiledningen

Last ned plakaten




Matsvinnquiz

Kategori: Hva er matsvinn?

Varighet: 25 min

Hvor mye vet du om matsvinn?

Ta denne quizen for å finne ut hvor mye du egentlig vet, og lær om matsvinn på en morsom måte!


Gå til quizen




Tøm kjøleskapet

Kategori: Matsvinn i hjemmet

Varighet: Introduksjon – 15 min. Selve øvelsen – en uke eller mer.

En flott måte å innlede et prosjekt eller kurs om matsvinn på.

Elevene må samarbeide med familien sin om å spise opp all maten i kjøleskapet før de gjør nye innkjøp. Høres det enkelt ut? Det er faktisk mye vanskeligere enn det høres ut, men det er gøy å prøve!


Last ned lærerveiledningen




Kartlegg matsvinnet ditt

Kategori: Matsvinn i hjemmet

Varighet: Introduksjon – 15 min. Selve øvelsen – en uke eller mer.

En flott måte å innlede et prosjekt eller kurs om matsvinn på.

Denne øvelsen går ut på å gjøre elevene (og familiene deres) oppmerksomme på at mesteparten av matsvinnet skjer i hjemmet.

Dette er den letteste av to hjemmeoppgaver. Den krever ikke at familien endrer vanene sine, og er derfor lettere å gjennomføre enn “Tøm kjøleskapet”.


Last ned lærerveiledningen

Last ned matsvinnloggen




Datomerking

Kategori: Arbeid med matsvinn

Varighet: 120 minutter (avhengig av avstanden til nærmeste dagligvarebutikk)

“Siste forbruksdato”-merkingen er viktig å følge, mens “best før”-merkingen krever at man bruker sansene sine for å finne ut om maten faktisk er dårlig. I denne oppgaven drar elevene til den nærmeste dagligvarebutikken og får førstehåndserfaring i å skille mellom de ulike merkingene. 


Last ned lærerveiledningen

Last ned “Verdt å vite om datomerking”



Restefest

Kategori: Arbeid med matsvinn

Varighet: 60-120 min (eller mer, avhengig av hvilke og hvor mange oppskrifter som brukes)

Vi har alle mat som ligger gjemt bakerst i fryseren eller som ligger og råtner på kjøkkenbenken. Ved hjelp av disse oppskriftene får elevene brukt mat som ofte ender i søpla.

Vi har samlet 11 enkle og gode oppskrifter.


Last ned lærerveiledningen

Last ned “Restematlagning - Verdt å vite”

Last ned oppskriftene